Kultur

– Gjør det beste ut av livet

Møtet med José Flores, som ble født uten armer og knær, forandret livet til Eva Norvind. – Etter at jeg ble kjent med José følte jeg at jeg manglet noe.

I dag er det siste sjanse til å se «Born Without» under Oslo internasjonale filmfestival. Filmen, som handler om den armløse gatemusikanten José Flores, ble kåret til den beste internasjonale dokumentarfilmen under årets filmfestival i Mexico City.

Filmen er laget av norske Eva Norvind, som bodde mesteparten av sitt voksne liv i Mexico og USA hvor hun jobbet som skuespiller og sexolog.

Norvind traff Flores på gaten utenfor et supermarked i Mexico City på 70-tallet. Hun ble dypt fascinert av den intelligente og åpenhjertige unge mannen som livnærte seg ved å spille munnspill. 30 år etter at de møttes for første gang, var Norvind klar for å lage film om livet til Flores.

– Etter at jeg ble kjent med José, følte jeg at det var jeg som manglet noe. Han levde livet fullt ut, noe jeg selv ikke fikk til. Gjennom filmen ønsker jeg å inspirere folk til å gjøre det beste ut av livet.

Måtte fullføres

Norvind fikk aldri fullført filmen. Høsten 2006 døde hun i en drukningsulykke.

Norvinds datter, Nailea, som er en kjent skuespillerinne i Mexico, var fast bestemt på at filmen måtte fullføres.

– Filmen var veldig viktig for min mor. Hun ville få folk til å tenke over egne liv og holdninger, sier Nailea, som nå er i Norge for å promotere filmen sammen med Flores og hans kone Garciela.

Nailea forteller at moren hadde et stort behov for å provosere, men samtidig var hun en person som viste enorm omsorg for de hun møtte.

– Hun var en larger than life-person, som ikke var interessert i small-talk. Når hun snakket med folk gikk hun rett til kjernen.

Munnspill

José Flores forteller at det var tilfeldig at han ble musiker.

– Min familie ble ranet da vi var på ferie. Vi hadde ikke penger og jeg ønsket å hjelpe til så vi kunne reise tilbake til Mexico City.

José skaffet seg et munnspill, og gikk ut på gata og spilte. Han tjente de nødvendige kronene, og familien kunne reise hjem. Siden har han vært gatemusikant.

– Var du noen gang i tvil da Nordvind ville lage film om deg?

– Nei, Eva var min venn og jeg stolte på henne. Hun var så entusiastisk, og jeg ville hjelpe henne med å fullføre prosjektet.

Så langt har ikke filmen forandret livet til Flores. Han spiller fortsatt på gata.

– Det viktigste for meg er at filmen beveger andre. Det er en ærlig film uten masker.

Men Flores er ikke bare musikant. Han er også skuespiller. Gjennom sin innsats i filmer som Jodorowskis «The Holy Mountain» og Echevarrias «Cabeza de Vaca» har han oppnådd kultstatus i sitt hjemland.

– Hvordan reagerer folk på filmen?

– På samme måten som når folk møter meg på gaten. Noen sier «stakkars deg», mens andre beundrer meg. Noen synes jeg er en tøff kar. He-he.

En kjærlighetshistorie

Kjærlighetshistorien mellom José og kona Garciela er sterk. Garciela er Flores niese, og de har møtt mye motstand fra familiemedlemmene. I dag har de syv barn.

– Hva lærer du dine barn?

– At de skal leve i nuet, ikke glemme fortiden, og ha tro på fremtiden. Jeg har også fortalt dem at de skal være ærlige og ikke tigge til livets opphold.

Flores kikker bort på kona som smiler.

– José er det beste som har hendt meg, sier Garciela og smiler bredt. Hun hadde ikke møtt Nordvind før filminnspillingene startet, men de to fikk raskt god kontakt.

– Jeg hadde aldri hatt en ekte venn før jeg traff Eva. Hun ble en hjertevenn, sier Garciela.

Mer fra Dagsavisen