Kultur

Gir Oslo «småpenger»

Kulturdepartementet vil foreløpig kun bla opp fire millioner kroner ekstra dersom Oslo blir del av Viken filmsenter, som vil dekke størstedelen av norsk filmbransje.

– Det virker ikke akkurat som om det er noen gullkantet økning Kulturdepartementet legger opp til, sier Ånund Austenå, daglig leder for Viken filmsenter i Drammen.

Oslo skal bli landets filmhovedstad, og bli del av Viken filmsenter. Det var planene som kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) la fram under Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar. Hvis Oslo går inn som del av Viken filmsenter, vil dette senteret dekke over halvparten av Norges befolkning, og den største delen av norsk filmbransje. Men alt Kulturdepartementet har foreslått i tilleggsbevilgning for at hovedstaden trer inn i filmsenteret i Drammen, er fire millioner kroner.

Nå frykter Viken at de vil bli underfinansiert dersom Oslo kommer med. Det framgår av journalført korrespondanse mellom leder for Viken Filmsenter, Ånund Austenå, og Kulturdepartementet.

Les også: Slik skal Oslo bli filmhovedstad

Bestemmer seg i juni

Det statlige tilskuddet til Viken filmsenter skal gå til utviklings-/produksjonsstøtte, bransje- og talentutvikling, samt breddearbeid for barn/unge. I 2016 fikk senteret 9,6 millioner kroner, av de totalt 49,6 millionene som staten bruker på de sju filmsentrene rundt i landet.

I mars hadde Kulturdepartementet et informasjonsmøte der de la fram en kriteriemodell for tildelingen av midler til filmsentrene. Det var her de la fram forslaget om å gi fire millioner kroner ekstra.

15. juni skal eierfylkene til Viken filmsenter, Buskerud, Akershus, Østfold og Vestfold, ha generalforsamling der de skal ta endelig stilling til hvorvidt de ønsker å få med Oslo i filmsenteret.

Ånund Austenå forstår godt at det kan være krefter i eierfylkene som er skeptiske til å la Oslo bli med i filmsenteret dersom ikke det bevilges mer enn fire millioner kroner ekstra.

– I 2015 fikk vi 235 søknader på til sammen 40 millioner kroner. Vi tildelte omtrent 7,5 millioner kroner. Vi kan regne med at vi vil få opp mot 4-500 søknader dersom Oslo også blir med. Dette gjør at konkurransen vil bli langt hardere hvis det kun legges på fire millioner kroner ekstra. Med Oslo vil Viken dekke omtrent 80 prosent av filmbransjen. Slik forslaget til departementet ser ut så vil det gå omtrent 14 millioner kroner til Viken og 40 millioner kroner til resten av landet. Tallene taler egentlig for seg selv, sier Austenå.

Deler bekymringen

Rina Mariann Hansen, kulturbyråd i Oslo kommune, deler bekymringen til Viken.

– Ambisjonene må være større enn som så. Når største delen av bransjen befinner seg i Oslo, må vi forvente en større økning. Vi har ingen ønsker om å spise opp midlene til resten av landet, sier hun. Siste ord er imidlertid ikke sagt, mener Hansen, som skal ha møte med kulturministeren i juni.

– Det beste hadde vært om politisk ledelse i Kulturdepartementet ga et tydelig signal nå, sier hun.

Les også: Frykter Oslo vil spise filmpenger

Mer fra Dagsavisen