Kultur

Gir ikke opp Verdensteatret

Det planlagte Verdensteatret kan fortsatt bli en realitet, men det er ikke sikkert det havner på en tomt ved Akerselva.

Samarbeidspartnerne bak Verdensteatret har ikke gitt opp ambisjonen om et nytt kulturhus for kunst-, dokumentarfilm og teater i hovedstaden, selv om Oslo kommune avslo søknaden om 50 millioner kroner denne uka. Nå vil konstellasjonen Arthaus, Film fra Sør, Oslo Dokumentarkino, Kompani Camping og Dok*land finne finansieringen av kulturhuset på andre måter.

Godt prosjekt

Leder Øystein Sundelin (H) i kulturkomiteen i Oslo håper de får økonomien på plass.

- Dette er et grundig gjennomarbeidet prosjekt, og vi trenger en arena for kunstfilm som dette i byen, sier Sundelin.

Oslo kommunes kulturbudsjett er derimot ikke stort nok til at ett nytt kulturprosjekt kan regne med å få en bevilgning på 50 millioner kroner, påpeker han.

- Det hadde i så fall skjedd på bekostning av svært mye annet. Den potten de søkte på i kommunens kulturbudsjett er på 160 millioner kroner. Men det kan være at Oslo kommune har andre måter å støtte prosjektet på, sier Sundelin.

Han var på befaring til et lignende kulturhus i København sammen med prosjektmakerne i sommer, og forstår tanken om å ha et kulturhus plassert sentralt og ved andre kunstneriske miljøer.

Andre løsninger

Han håper likevel prosjektmakerne er åpne for tanken på at Verdensteatret kan passe andre steder i Oslo enn på den aktuelle tomta ved Akerselva hvor dagens byggeprosjekt er skissert, mellom Hausmania og Elvebakken videregående skole.

- Jeg tror ikke prosjektet skal låse seg fast til et bestemt område, for det står godt på egne bein uavhengig hvor i byen det måtte ligge. De har funnet en bra tomt, men det er viktig å ikke stå fast på en bestemt plassering dersom vi kan finne andre steder, der dette kan la seg utvikle i et større grep i byen. Poenget mitt er at det viktigste er prosjektet, ikke tomta eller bygget, sier Sundelin.

Han ønsker ikke å spekulere i om et kulturhus med kinosaler og teaterscene kan plasseres i dagens Munchmuseum på Tøyen, ett av flere kulturbygg i byen som kommunen må finne nye bruksløsninger for de neste årene. Oslo kommune har også etterlyst forslag for gjenbruken av Munch-museet når kunstsamlingen flyttes til Lambda.

Kulturhusprosjektet for smalere film fra hele verden, dokumentarfilm og teater, må uansett finne 50 millioner kroner før det kan realiseres.

- Jeg har sagt til stiftelsen flere ganger at det er viktig å ikke stå fast på en bestemt lokalisering. En mulighet kan selvsagt være at man må se på andre lokaler i denne sammenhengen, uten at jeg vet noe om hvor godt de kan være egnet til å romme sånt som kino- og teatersaler. Hvis dette skal gå må vi finne en løsning der kulturhusprosjektet kan bli hjulpet av kommunen i form av et større grep, og så kan man finne den finansielle mekanismen eller løsningen som gjør at dette ikke går ut over resten av det kulturelle tilbudet i byen, sier Sundelin.

Verdensteatret har hele tida hatt en ledig tomt ved Hausmania som sitt utgangspunkt, men spørsmålet om plassering vil ikke velte prosjektet. Dagens kulturhusskisse plassert ved Akerselva er en enkelt tegnet skisse, forteller Ketil Magnussen, med på Verdensteatret-prosjektet og leder av Oslo Dokumentarkino.

Åpne for forslag

- Vi har siktet oss inn på denne tomta som står ledig ved siden av Hausmania. Her vil kulturhuset være integrert i miljøet, bli en fin tilvekst til området og til Akerselva miljøpark, sier han.

- Foreløpig er dette vår plan, men jeg kan ikke si noe om hva som kan skje om det dukker opp et annet, realiserbart alternativ. Prosjektet er ikke låst til dagens plassering, men det er den vi har siktet oss mot, sier Magnussen.

Etter avslaget fra Oslo kommune er prosjektmakerne bak Verdensteatret på jakt etter finansielle støttespillere, forteller daglig leder Unnur Sande i filmdistributøren Arthaus.

- Prosjektet lever i beste velgående. Vi vil jobbe videre med en kombinasjon av aktører og med ulike finansieringsløsninger, men dette kan jeg ikke si så mye om ennå. Vi har hatt et veldig optimistisk scenario om å ha byggestart i høst, og at huset skal stå ferdig om to-tre år. men vi har aldri basert prosjektet på bestemte tidspunkter. Vi er ikke så forsinket. Planlegging av kino og teaterbygg tar tid, sier Unnur Sande.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen