Film

Gir 11,2 millioner til redningspakke

Siden i vår har et samlet filmfestival- og cinematekmiljø ropt etter hjelp fra regjeringen på grunn av sviktende bevilgninger. Nå kommer redningspakken.

- Vi synes dette er bra, og redningspakken betyr at vi vil kunne drive festivalen som før, selv om vi helst skulle hatt enda mer ressurser, sier leder for Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), Tor Fosse til Dags­avisen.

Det begynte med flere advarsler fra bransjeorganisasjonen Film & Kino, som administrerer pengene som deles ut til filmfestivaler, cinemateker og filmkulturelle tiltak for barn. Det er inntekten fra avgiften på DVD-er som er blitt brukt til denne typen filmstøtte, og etter sviktende DVD-salg, så Film & Kino seg nødt til å kutte filmstøtten ned til beinet.

Bransjen samlet seg om oppropet «Filmkultur i fare» før sommeren, og ba regjeringen og Kulturdepartementet å komme på banen med en redningspakke.

Les også: Advarer mot store filmkutt

Over 15 millioner

Høyre har lokket filmmiljøet med sin redningspakke på 10 millioner kroner, men nå har Kulturdepartementet satt av 11,2 millioner kroner til cinematekene utenfor Oslo og til filmfestivalene. Det kunne Bergens Tidende melde mandag. Dette kommer på toppen av en million som ble bevilget til festivalene i sommer, samt penger til filmkulturelle tiltak for barn og unge.

Støtten på 11,2 millioner skal fordeles slik:

Cinematekene mottar 3,7 millioner kroner. Hver for seg har de søkt om bevilgninger på til sammen seks millioner. Cinemateket i Oslo er finansiert under Norsk filminstitutt og er derfor ikke omfattet av filmkuttene.

Filmfestivalene mottar 7,5 millioner kroner. Med de 7,2 millioner kronene de hadde i utgangspunktet, samt den millionen som ble delt ut i sommer, ender de da på over 15 millioner som skal fordeles på festivalene i 2014. Det er Film og Kino som skal fordele pengene.

Les også: Vil gi krisepakke til filmbransjen

Ny finansiering

- Dette var en hyggelig melding å få, og vi har ventet i lang tid på dette, sier Fosse. Nylig la regjeringen fram Kulturløftet 3, og Fosse syntes det var rart at filmformidling ikke var en del av dette.

- Men vi fikk i den forbindelse vite at det skal lages en filmmelding, og trolig vil de gjøre dette i løpet av neste år. Der forventer vi en endring i finansieringsmodellen, sier han.

Et samlet filmformidlingsmiljø har ønsket at man skal gå vekk fra ordningen der Film & Kino administrerer filmformidlingsstøtten. Det er heller ønskelig at pengene administreres av Norsk filminstitutt (NFI) og at filmformidlingen dermed blir en del av statsbudsjettet, i stedet for at finansieringen skal baseres på avgiftspenger. Håpet er at finansieringen skal bli mer stabil.

- Det er vanskelig å drive festival under disse forholdene. Vi mister mange dyktige folk fordi vi ikke kan garantere for lønninger, sier Fosse.

Sikrer minimum

Svein Inge Sæther ved Cinemateket i Trondheim har ennå ikke sett noen offisiell melding fra Kulturdepartementet, og kjenner derfor kun til redningspakken gjennom media.

- Men såframt dette blir et vedtak, så vil vi kunne drive videre i 2014. Det ville vi ikke kunnet uten bevilgningen, sier han.

Sæther understreker at redningspakken på 3,7 millioner til cinematekene utenfor Oslo kun sikrer cinematekene et minimum til drift.

- Vi klarer oss på veldig lave budsjetter, men har jo til sammen søkt om seks millioner. Grunnen til at vi har søkt om så mye er at vi ønsker bedre grunnlag for å kunne gi folk et bedre filmtilbud over hele landet, sier han.

- Konklusjonen er vel at dette er en god midlertidig redning, men at vi må fortsette å jobbe for en annen finansieringsmodell, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen