Kultur

Går fra Morgenbladet til Solstad

Alf van der Hagen går som sjefredaktør i Morgenbladet, etter uenighet med styret.

- Styret og jeg ser ulikt på hvordan Morgenbladet skal drives videre. Som en konsekvens av det, går jeg av fra påsken av, sier Alf van der Hagen til Dagsavisen.

Han har vært redaktør i ukesavisen siden 2003, og har på den tida nesten doblet opplaget, fra sju tusen da til over 26.000 i dag. I 2009 ble van der Hagen kåret til Årets redaktør av Oslo redaktørforening.

Taushet

I avtalen han og styret har laget, er ett av premissene at innholdet ikke skal omtales. Verken van der Hagen eller styret vil dermed svare på spørsmål om hva uenigheten består i, eller om sjefredaktørens sluttbetingelser, som eventuelle fallskjermer. Han benekter å ha søkt den ledige stillingen som kulturredaktør i Dagbladet, eller andre jobber.

- Dette er helt rett tidspunkt å gi meg på. Nå har vi hatt ni fete år med stor framgang. Morgenbladet var jo på gravens rand da jeg overtok. Nå er avisen godt rustet til å klare seg fint videre. Jeg er 49 år, og gir meg på topp, sier han.

Frie skrivende

Planen nå er å ferdigstille en påbegynt bok om forfatteren Dag Solstad. Alf van der Hagen har tidligere gitt ut fire bøker, en om Agnar Mykle og tre bøker med forfatterintervjuer, «Dialoger 1, 2 og 3».

- Jeg elsker sjangeren, så det hadde vært gøy å skrive noe lignende igjen. Jeg legger ikke skjul på at det blir fint med mer skriving og mindre administrasjon framover, sier han.

Van der Hagen ønsker ikke å spekulere i mulige etterfølgere.

- Det eneste jeg ønsker, er at de velger en som fortsatt lar journalistene gjøre det de vil. Jeg tror det er nøkkelen til Morgenbladets suksess, at vi har ansatt skrivende med svært ulike bakgrunner og verdier, og gitt dem svært frie tøyler. Det gir særpreg og særhet.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen