Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen er opptatt av at staten må legge bedre til rette for norske ildsjeler. - Derfor er det så bra at vi får i gang en ny kulturminne­melding nå så vi finner ut hvor skoen trykker mest. For anledningen sitter hun i en Mercedes fra 1936, som også ble hyppig brukt i Max Manus-filmen. FOTO: INDA INGLINGSTAD

Gamle biler og ny entusiasme

Norske kulturminner forfaller. Etter krass kritikk fra riks­revisjonen kommer derfor en ny kulturminnemelding våren 2013.

I et øyeblikk av strålende sol ruller to veteranbiler opp foran Stortinget. En Mercedes fra 1936 og en Pierce Arrow fra 1930 for å være nøyaktig. Anledningen er Stortingets kommende Kulturminnemelding. Flere hundre tusen ildsjeler over hele landet trenger mer hjelp for å bevare norske kulturskatter. Og nå ser det kanskje ut til at de blir hørt.

 

Lener seg på de frivillige

- Jeg innrømmer raskt at staten kanskje har vært litt for flinke til å lene seg på frivillig dugnadsarbeid for å bevare norske kulturminner, sier Marianne Marthinsen, stortingsrepresentant for AP. Hun er til daglig også medlem av energi- og miljøkomiteen.

- Staten skal selvsagt ikke ta over dugnadsarbeidet, men bør heller oppmuntre til mer av det ved for eksempel å øke den økonomiske støtten, legger hun til.

Denne fredagen møter Marthinsen representanter fra Norges Kulturvernforbund, Norsk Veteranvognklubb og Kystlaget Viken. Norsk Kulturvernforbund koordinerer over 200 000 medlemmer som frivillig arbeider med verning av norsk kultur. Nestleder i forbundet, Torill Johnsen, er opptatt av å belyse mangfoldet i forbundets arbeid.

- Det er ikke sånn at kun stavkirker trenger konservering. Det siste laget vi tok inn i forbundet er «Aquevittens venner», som kanskje høres ut som en koseklubb. De gjør derimot et viktig arbeid i det å forvalte norsk distilleringstradisjon. Vi er veldig opptatt av at private eiere av kulturminner skal få bedre støtte til å forvalte tingene sine. Kulturminnene er til glede for langt flere enn dem selv, sier han.

 

Dyrt å restaurere privat

Det er kjøretur et tydelig bevis på. Absolutt alle menneskene veteranbilene kjører forbi stopper opp og smiler. Bilene ser ut til å fungere som rullende gledesspredere. Mercedesen er i tillegg kjendis.

- Dette er bilen til Siegrfried Fehmer i filmen Max Manus, forteller eier og representant for Norsk Veteranvognklubb, Bjørn G. Johanssen, stolt.

- Den har vært med i flere film- og TV-produksjoner og jeg blir stadig spurt om å stille med den på forskjellige arrangementer, sier han.

Men å holde den ved like må han gjøre av egen lommebok.

- Det er greit det, men jeg skulle hvert fall ønske at staten la litt bedre til rette for veteranbiler ved for eksempel å fjerne årsavgiften på slike. Det er jo ikke akkurat bruksbiler vi snakker om her og mange av oss har flere biler vi jobber på. Det blir veldig dyrt med alle avgiftene­.

 

Ny kulturminnemelding

- Det er veldig bra at vi nå kommer med en ny stortingsmelding på dette området, så vi får fokus på de forskjellige støtteordningene. Det er ikke så lenge siden vi fikk ganske krass kritikk fra Riksrevisjonen over tilstanden på kulturminnene rundt om i Norge, så denne meldingen vil forhåpentligvis reflektere en innsats for å forbedre restaurerings- og konserveringsarbeidet. Det er i tillegg enormt mye potensial for inntekter fra blant annet turisme i slike kulturminner. Vi må bli flinkere til å anvende og å markedsføre dem.

Det er forventet at meldingen skal være klar våren 2013. Inntil da oppfordres lokallag over hele Norge til å opplyse om hvor skoen presser.