Hallstein Bjercke mener eiendomsskatt vil kvele kulturnæringen. Mathallen besøkte han mye da han var i pappaperm, og han kjøper juleribba i en av butikkene der. FOTO: ARNE OVE BERGO

Frykter skatteskvis for kulturen

Kulturbedrifter som Mathallen, Tronsmo, Rockefeller og Kunstnernes Hus i Oslo sentrum vil få problemer med Arbeiderpartiets eiendomsskatt, advarer kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

– Det er mange bedrifter i Oslo som sannsynligvis ikke vil få store problemer med eiendomsskatten, men kulturnæringen driver med lav inntjening, og har andre marginer. Som her i Mathallen, for eksempel. De har ikke tjent nok siden de åpnet, og blir de pålagt eiendomsskatt er det grunn til å tro at det blir enda tøffere, sier Hallstein Bjercke (V), kulturbyråd i Oslo kommune.

Bjercke er motstander av eiendomsskatten, som Oslo Arbeiderparti ønsker å innføre, og nå legger han fram et estimat for hvordan han mener Oslos kulturnæring kan bli rammet. Han har sett konkret på Rockefeller konsertscene, Mathallen og Kunstnernes Hus (se grafikk).

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Omdiskutert

Hvordan eiendomsskatten vil ramme har vært svært omdiskutert i valgkampen, med ulike beregningsmåter. Bjercke har tatt utgangspunktet i hva næringsbyggeiere betaler per kvadratmeter i Bergen, og høynet kvadratmeterprisen noe for Oslo, da boligprisnivået er langt høyere (se faktaboks). Etter Bjerckes beregninger kan Kunstnernes Hus måtte betale over 230.000 kroner, og Mathallen 227.000 kroner årlig.

– Vi vet jo ikke nøyaktig hvordan Arbeiderpartiet ser for seg dette, men problemet er at de ikke har sagt at de vil gjøre unntak for kulturbedrifter. De vil ha unntak for sykehjem, barnehager og frivilligheten. Men eiendomsskatten kan ramme gallerier, små butikker på Grünerløkka, Tronsmo bokhandel, og i det hele tatt de kulturelle identitetsmarkørene i Oslo sentrum, sier han.

LES OGSÅ: Oslomillionærer om eiendomsskatten: En veldig usosial skatt

Eiendomsskatten kan kreves inn av den som eier det aktuelle bygget, eller tilfalle leietakeren. Bjercke mener at skatten vil ramme kulturnæringen, enten de er leietakere eller eiere.

– Pengene må hentes fra et sted, og enten må eieren godta å få en ekstra utgift, eller så øker de husleia. Da kan det til slutt ramme forbrukeren i form av dyrere konsertbilletter eller dyrere priser i Mathallen, sier han.

LES OGSÅAp-Raymond gir skattegaranti

– Skremsler

– Vi går til valg på en moderat eiendomsskatt, helt likt det de har i Bergen, men det er mye billigere i Oslo med tre promille her og fem der. Vi har ikke hørt om at verken næringslivet eller andre aktører i Bergen lider som følge av at de betaler eiendomsskatt, sier ordførerkandidat for Ap, Tone Tellevik Dahl. Hun mener det er vanskelig å gå inn i Bjerckes regnestykker.

– Det blir spekulasjoner fra hans side. Og at han lager sine egne modeller for å få opp beløpet på hva som skal betales, føyer seg godt inn i rekken av skremsler og uredelighet fra byrådet og Huseiernes Landsforbund. Den eneste måten man kan vite hvor mye som må betales er ved å foreta taksering. Og da vil prisene variere mye som følge av beliggenhet, byggeår og reguleringsformål. Vi ser for eksempel på utregninger fra OBOS at verdien på kjøpesentre varierer veldig, og det gjør summer de må betale i eiendomsskatt. Det var også poenget til konsulentfirmaet som var referert i Aftenposten, det er umulig å fastsette en rund sum som skal gjelder alle, sier Dahl.