Innenriks

Frykter redusert leselyst

Ungdommene fra Grorud slår ring om 
biblioteket sitt. - Legges Nordtvet ned, kommer jeg nok til å slutte å lese, sier Sanchu Jeiharan (14).

- For meg er biblioteket dit vi dro i ferier da jeg var liten, sier forfatter Mahmona Khan.

Kahn var i går på Deichman Nordtvet, som trues med nedleggelse, der hun leste fra sine bøker og snakket med 9.-klassinger.

- Det er ikke alle som har råd til å reise til utlandet på feire, så vi dro til Frognerparken og på biblioteket. Det var her jeg fikk min leselyst. Jeg leste norske bøker som «Karius og Baktus», «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» og bøkene til Anne-Cath. Vestly - de hadde jeg aldri lest hadde det ikke vært for biblioteket, legger Kahn til mens hun taler til to skoleklasser på Deichman Nordtvet.

Populær

Mahmona Khan er en populær forfatter hos Deichman i Oslo. Hennes to ungdomsbøker «Skitten snø» og «Fra Oslo til Lahore» fra henholdsvis 2011 og 2013, ligger på utlånsstoppen blant skjønnlitteratur for ungdom i hovedstaden. Ja, faktisk ligger de som nummer en og to.

- Biblioteket hjelper meg å nå ut til lesere som kanskje ikke hadde hatt muligheten til å lese meg, uten å få låne bøkene mine, sier Kahn som mener det viktigste er leselysten som et bibliotek stimulerer til.

Dette kan det bli en slutt på. Deichman Nordtvet skal ifølge bibliotekmeldingen legges ned. Da blir nærmeste sted å låne bøker på Økern hvor det vil komme en stor filial, men dette er hele seks stoppesteder unna med T-banen - et stykke for dem som bor i nærområdet til Deichman Nordtvet.

- Det er helt håpløst. Jeg synes det er dårlig gjort å ta bort det velfungerende biblioteket vi har her, sier Kari M. Bjørklund, leder av Nordtvet Biblioteks Venner.

Hun får bekreftende nikk fra flere elever ved 9. klasse ved Apalløkka skole. De tar seg en runde i biblioteket for å finne seg noen bøker å låne med hjem, etter å ha hørt Kahn fortelle om seg og sine bøker. Flere av elevene bruker biblioteket flittig.

- Her får du et godt utvalg av bøker du kan låne og du får et godt forhold til de ansatte. De gangene jeg er her, finner jeg alltid noe spennende. Men jeg kommer ikke til å reise til Økern for å låne bøker. Det blir for langt, sier Enis Kastrati (15) som går på Apalløkka skole.

44.959 besøkende

Nordtvet bibliotek har bestått i 48 år nå og koster omtrent 3 millioner i året å drifte, ifølge tall fra Nordtvet Biblioteks Venner. Det hører også med til historien at filialen er nyoppusset. I 2013 lånte filialen ut 34.363 bøker og tok imot hele 44.959 besøkende.

Biblioteket ligger i bydel Grorud der innvandrerandelen er på rundt 40 prosent. I nærområdet ligger det fire barneskoler og to ungdomsskoler, samt en rekke barnehager. Groruddalen har i dag seks filialer av Deichman; Nordtvet, Bjerke, Romsås, Rommen, Furuset og Stovner. Byrådets planer inkluderer å legge ned filialene ved Nordtvet og Bjerke, samt gjøre filialen på Rommen om til et skolebibliotek. Dette skal etter planen skje innen 2018. Dette mener elevene Dagsavisen snakker med er helt uforståelig.

- De er så flinke de som jobber her og de hjelper oss å bestille nye bøker om det er noen vi har lyst til å lese og de ikke har dem her, sier Marthe Frey (14) som besøker biblioteket flere ganger hver måned.

Skuffet

Sanchu Jeiharan (14) er også en flittig leser og trekker fram hvor trivelig det er på biblioteket. Hun frykter også at færre vil lese bøker om biblioteket skulle forsvinne.

- Jeg leser mye, men om Nordtvet blir nedlagt, kommer jeg nok til å slutte å lese, sier hun.

De er alle tre enige om at biblioteket er populært.

- Det var mange som ble skuffet da de hørte at biblioteket kanskje skulle bli lagt ned. Det er her de fleste kommer for å låne filmer og bøker, sier Enis Kastrati.

- Det er et godt utvalg av bøker her og det er jo ikke noe som tilbys på skolen, så det er dumt om det blir lagt ned, skyter Sanchu Jeiharan inn.

Tidligere har kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V) sagt at bibliotektilbudet ikke skal forringes, men at endringer må til.

- Vi flytter biblioteket på Bjerke til Økern, fordi Økern er et av de områdene i Oslo som vokser mest. Bibliotektilbudet kan ikke være hogget i stein. Vi må endre tilbudet og hvor vi er avhengig av hvordan byen vokser, sier Bjercke til NRK.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen