Kultur

Frykter nye ­litteraturkutt

Det er trist å se at regjeringen ikke prioriterer litteraturpolitikkens grunnpilar, mener Forfatterforeningen, som frykter fortsatt kutt i innkjøpsordningene med regjeringens statsbudsjettforslag.

Folkebibliotekene ble spesielt trukket fram da kulturminister Thorhild Widvey (H) onsdag la fram sitt kulturbudsjett. Med 20 millioner ekstra til utviklingsprosjekter, finansiert av overskudd fra Norsk Tipping, satser regjeringen på bibliotekene. Men det hjelper lite når de fortsetter å svekke innkjøpsordningen, mener Norsk forfatterforenings leder Sigmund Løvåsen.

- Satsingen på folkebibliotekene er etterspurt og det er stort behov for den. Men det ser ut til at de viderefører kuttet fra i fjor, slik at innkjøpsordningen vil fortsette å være underfinansiert, sier han.

Kuttet i fjor

Selv om det ser ut som en voldsom økning til Norsk kulturfond, der innkjøpsordningene finansieres fra, kommer denne økningen av at det er 71 tiltak som overføres til fondet fra det som hittil har vært post 74 (se faktaboks).

Dermed har ikke Kulturrådet stort mer enn i fjor når de skal prioritere midler til blant annet innkjøpsordningen, som sikrer at det visst utvalg av bøker er tilgjengelig ved alle landets bibliotekfilialer.

I fjor så Kulturrådet seg nødt til å kutte i ordningen etter at regjeringen kuttet litteraturpotten med 10 millioner kroner. Da ble det kuttet i innkjøpsordningene, samt i andre litteraturtiltak, som støtte til nynorsk litteratur.

Kulturrådet vurderer nå hvordan de skal utvikle ordningen videre. Et fagutvalg har allerede kommet med forslag til hvordan ordningen skal endres, og ett av forslagene er å redusere antall eksemplarer av skjønnlitterære bøker.

Rammer utvalget

- Det var dramatisk i fjor, og det er dramatisk nå, sier Sigmund Løvåsen. Han håper imidlertid at samarbeidspartiene Venstre og KrF kan komme til unnsetning.

- Det er mye som kan forbedres med innkjøpsordningene, men at de viderefører kuttet hindrer at ordningene får utviklet seg på en framtidsrettet måte, sier han.

På sikt vil disse kuttene ramme utvalget av bøker, mener Løvåsen.

- Hvis ordningene blir svekket i flere år framover, vil det ha noe å si for hva forlagene tar sjansen på å gi ut og forfatternes økonomi. Dermed kan vi få færre forfatterskap som får bygd seg opp over tid, og mindre utvalg til leserne i biblioteket. Jeg frykter at vi etter hvert ser en dreining mot at forlagene i større grad enn i dag prioriterer det de vet de kan selge. Da vil viktige deler av norsk litteratur ikke bli gitt ut, sier han.

Sikrer spredning

Innkjøpsordningen sikrer også at ny litteratur blir spredt til biblioteker i hele landet.

- Det er trist å se at regjeringen ikke prioriterer dette. I Sundvollen-erklæringen sier de at de skal få fram nye forfatterstemmer og tilgjengeliggjøre litteratur for alle. Ved å videreføre kuttet, gjør de det motsatte. Innkjøpsordningen er den store grunnpilaren i litteratur­politikken, sier Løvåsen.

Kulturminister Thorhild Widvey sier dette i en SMS til Dagsavisen: «Kulturrådet bestemmer selv hvordan de bruker pengene. Nå ligger budsjettet i Stortinget og vi avventer videre behandling.»

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen