Kultur

Frykter ikke Amazons ­bok-Spotify

Amazons nye strømmetjeneste skaper bråk ­internasjonalt, men norske forleggere frykter ikke. 
De sysler heller i det stille med planer om norske streaming­tjenester. Bokbransjen har lært av musikkbransjens feil, mener Forleggerforeningen.

- Det jobbes med flere norske løsninger, og vi prater med flere aktører. Men kanskje du skulle ringt tilbake til høsten, sier digital konsulent i Aschehoug, Thomas Bertram Nilsen, hemmelighetsfullt når Dagsavisen ringer for å høre hvordan forlaget forholder seg til Amazons nye strømmetjeneste for bøker, Kindle Unlimited.

Nilsen understreker at strømmetjenester for bøker ikke er noe nytt internasjonalt, da flere aktører som Scribd og Oyster har holdt det gående en stund.

- Men når Amazon gjør noe, får de gjerne mye oppmerksomhet, sier han.

Vil sikre forfatterne

Og ganske riktig. Kindle Unlimited har blitt en slags snakkis i sommerferien, trolig fordi det er Amazons økonomiske muskler med omsetning på over 460 milliarder i fjor som står bak. Men også fordi 900 forfattere har underskrevet et opprop mot Amazon, som de mener utnytter sin stilling som bokhandler. Profiler som Donna Tartt og Stephen King har underskrevet oppropet.

Men norske forleggere har ikke akkurat avbrutt sommerferien på grunn av Amazons nyhet. Store forlag som Gyldendal og Aschehoug, samt Den norske forleggerforeningen, tar tilsynelatende Amazons boksvar på Spotify med knusende ro.

- Vi er positive til abonnementstjenester for bøker og signerte et samarbeid med tjenesten Ereadz før jul. Men det viktige for oss er at forretningsmodellen er bærekraftig for forfattere og forlag, sier redaksjonssjef for digitale utgivelser i Gyldendal, Harald Ofstad Fougner.

Han tror strømmetjenester vil være en del av tilbudet i framtida.

- Spotify var fint for lytterne da den kom, men for veldig mange musikere som skriver musikk var den ikke det. Konsekvensen av en bokstrømmingstjeneste må ikke være at forfatterne skal få mindre å leve av, legger han til.

- Jeg tror man vil kunne løse det, sier Thomas Bertram Nilsen om hvordan man skal kunne lage en strømme­modell som sikrer forfatterne tilstrekkelig betalt.

Men strømmetjenestene vil prege markedet, mener han.

- Det som er skummelt er at man kan risikere å få et mer spisset marked, slik det var med musikkbransjen da Spotify kom, der bestselgerne vinner, og de større blir større, sier Nilsen.

Også Cappelen Damm kikker på strømmeløsninger, kunne Klassekampen melde i forrige uke.

- Det vil vi komme tilbake til om ikke så lenge, bekreftet direktør for digital avdeling, Øisten Wahl.

Ikke forlagsoppgave

Men foreløpig er altså de norske strømme­planene i startfasen, virker det som. Tjenesten Ereadz, som Gyldendal har skrevet under avtale med, har over tid forsøkt å etablere seg i Norge, og har i det siste fått oppmerksomhet i kjølvannet av Kindle-nyheten. Til Klasse­kampen hevder Ereadz at de er klare til å ta opp kampen med giganten.

- Vi har vært tilgjengelige i flere år. Likevel må vi vente på den største gorillaen i jungelen før det blir relevant for andre. Det er helt absurd, sa Anders Storbråten til avisen for en uke siden.

Administrerende direktør i Den norske Forleggerforening, Kristenn Einarsson, mener det ikke er forlagenes oppgave å utvikle strømmetjenester.

- Det må komme fra andre aktører. Men jeg tror vi har lært veldig mye av musikk- og filmbransjen. Blant annet at det er viktig å sikre innholdet og sørge for at de som skaper det blir betalt. For forlagenes del er det bra om det finnes mange ulike salgskanaler, sier han. En utfordring Einarsson peker på er imidlertid konkurransen fra bibliotekenes e-bokutlån.

- I papirmarkedet snakker vi om at halvparten av bøkene blir lånt og halvparten blir kjøpt. Men de nyeste tallene tyder på at e-bokutlån kommer til å fyke forbi salget av e-bøker, og da blir det et litteraturpolitisk spørsmål om hvor mye av lesingen som skal betales av offentlig budsjett, sier han.

Selvpublisering

EbokNorden, en distribusjonskanal som gjør e-bøker tilgjengelig på andre nettbutikker som for eksempel Apples iBooks, tror Amazons betingelser vil være vanskelige for norske forlag å godta. Derfor vil det nok komme en norsk strømmetjeneste med tida.

- Jeg tror de fleste sitter litt på gjerdet nå og vil vite mer om dette, sier daglig leder Sjur Mossige.

Han tror Kindle Unlimited vil være mer interessant for forfattere som ikke er tilknyttet forlag, men som driver med selvpublisering.

- Det kommer stadig flere rettighetshavere til oss, enten forfattere eller arvinger som sitter med rettigheter til bøker selv og som ønsker å få dem eksponert bredt. Da er alt interessant, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen