F.v. Embla Heskestad Jagdum (bass/kor), Julie Enger Børresen (trommer), Elise Andersen (gitar/kor) og Caroline Ekeli (vokal) spiller i stavangerbandet Frk. Fryd.

Frydefulle før festival

Stavangerbandet Frk. Fryd er klare for Slottsfjell, og mener at Tønsberg-festivalen er det beste ­festival­sommeren har å by på her til lands.

23. juni kom singelen «Tyvens dans», den tredje singelen Frk. Fryd slipper. Tilbakemeldingene så langt har vært overveldende positive, mener de.

- Det var jo kjempekult for oss at den ble lista på P3 før den ble sluppet. En annen ting er at den er litt kortere og mer pønka enn «Skyene» og «Blod og honning», de foregående singlene. Folk sier de liker den, og det er jo positivt, sier bassist Embla Heskestad Jagdum.

 

Debutalbum på vei

I kjølvannet av singelen kommer debut­albumet, med planlagt slipp 1. september. Ting ser, ifølge jentene, ut til å være i rute.

- Albumet er ferdig, og det er sendt i trykken. Vi er veldig fornøyd med utfallet. Hittil har vi bare sluppet EP-er, men denne gangen har vi klart å få det som vi vil. Vi gleder oss til å få tilbakemeldinger, til å gi det ut, sier Jagdum.

Under by:Larm var Frk. Fryd blant artistene og bandene som ble tildelt Forbildeprisen i regi av Norsk Konsertråd og Norsk Tipping. Prisen var på 50.000 kr, og kom ifølge siddisene godt med.

- De pengene gikk rett til albumet - det er dyrt å spille inn album. Vi visste jo at det kom til å koste en del, og det var ikke så veldig mye dyrere enn EP-en, men pengene kom uansett svært godt med, mener bassisten.

 

Slottsfjell neste

Nå er de imidlertid midt i festivalsesongen, og neste stopp for stavangerbandet er Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Frk. Fryd spiller allerede i kveld, på åpningsdagen.

- Slottsfjell er jo det kjekkeste i Festival-Norge. Det blir et høydepunkt for oss, og noen av oss var der som tilskuere i fjor. Festivalen har best band, fin natur og god stemning, sier Jagdum.

Publikum på Slottsfjell er verken for gamle eller for unge for Frk. Fryd.

- Festivalen har en fin miks av mennesker, samtidig som programmet er veldig bra i år, mener jentene.

Om en ukes tid er de også klare for Månefestivalen, festivalen som i år kun booker kvinnelige artister og band primært bestående av kvinnelige medlemmer. Det gleder de seg stort til.

- Søkelyset er rettet mot kvinners rolle i musikkbransje igjen, men for oss er det jo spesielt kult å få spille med forbilder som Ida Maria og Patti Smith, og det er først og fremst fordi de er gode artister, sier Jagdum.

På nettsiden deres står det at «these girls don’t play any ‘girly rock’». Frk. Fryd mener at det kanskje er på tide å endre på den delen av siden snart.

- Nå var det ikke vi som skrev dette, men det bør nok endres. Vi vil bruke «vår makt», om du kan si det sånn, til å endre oppfatningen av kvinner i rocken. Vi vil ikke at det skal være overraskende at jenter spiller pønkrock, det skal ikke være fokus på kjønn. Nå er vi imidlertid i en slags overgangsfase, sier jentene i Frk. Fryd, som til tross for sin unge alder feirer ti år som band allerede til neste år.

petter.bronstad@dagsavisen.no