«The Fox» med brødrene Bård og Vegard Ylvisåker er produsert av det norske Stargate-teamet. FOTO: TVNORGE

Fraka-kaka-kaka-kaka-kow?

HVA SIER REVEN? En reklamefilm for den kommende Ylvis-sesongen på TVNorge er i løpet av helga blitt en av verdens største farsotter på internett.

«Hva sier reven», spør brødrene Bård og Vegard Ylvisåker i en video full av mennesker utkledd som dyr, og pirrer fantasien til stadig flere millioner seere i alle aldre. Den lille introduksjonsvideoen fra den nye TV Norge-serien til Ylvis ble lagt ut på YouTube torsdag.

Da Dagsavisen gikk i trykken i går hadde 9 millioner vært inne på YouTube for å se «The Fox». I går morges hadde tallet bare så vidt passert fem millioner.

Ylvis har skapt en farsott mange tror kan bli en ny «Gangnam Style» eller «Harlem Shake», på godt og vondt.

- Det er alltid kjekt at folk liker det vi lager. Vi sitter for tida med hodene dypt nede i manus og forberedelser til tirsdagens premiere på TVNorge og prøver å ikke tenke for mye på det som skjer med «The Fox» akkurat nå. Men det er klart at dette er utrolig moro, sier Bård Ylvisåker til TVNorge.

 

Parodiere musikkstiler

Vegard og Bård Ylvisåker har gjort det til en spesialitet å parodiere musikkstiler i programmene sine, fra sleksk r & b («Pressure») til smektende pompøse popballader («Stonehenge»). De har alle slått godt an både i inn- og utland, men ingen av dem kan måle seg med interessen som er vist for «The Fox» de siste dagene.

Den amerikanske TV-stasjonen ABC vil vise videoen i «God Morning America». Videoen spres på sosiale medier, tilsynelatende på tvers av alle kulturelle skillelinjer. «Kva seirer reven? Nynner i veg mellom roseutdeling, debatt og valgkamp», skriver kulturminister Hadia Tajik på Twitter, og også hun deler lenken til videoen.

 

Lyden av rev

Noen seriøse nettsteder har gått vitenskapelig til verks, og undersøkt hva slags lyder reven virkelig lager. Cha-chacha-chacha-chow! Eller Tchoff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff? Nettmagasinet Wired har hørt på en rekke feltopptak av rever og konkludert med at Ylvis ikke er helt på jordet, spesielt når de kommer til «Wa-po-po-po-po-pow», som kan ligne på opptak av den arktiske reven.

«The Fox» er produsert av det norske Stargate-teamet, som har stått bak hits for Beyonce, Rihanna og en lang rekke andre. Bård Ylvisåker forteller til det amerikanske bransjebladet Billboard at Stargate skyldte Ylvis en tjeneste. Brødrene fant ut at de i stedet for å forøke å lage en vanlig hitlåt ville «misbruke» produsentene med å be om en låt om hva slags lyder reven lager. Det ser ut som den kan ha blitt en hit likevel.

Bård Ylvisåker sier til Billboard at brødrene har slitt litt med å få tak i gjester til TV-showet sitt de siste ukene før premieren, men at situasjonen plutselig har snudd seg litt nå. Den nye sesongen av Ylvis har premiere på TVNorge i morgen. Det som kunne bitt nok en sesongstart av en lokal TV-serie er en verdensbegivenhet nå.

geir.rakvaag@dagsavisen.no