Kultur

Fra rennesteinen til stjernene

Mange ville lage film om Pushwagner og livet hans. Valget falt til slutt på regissør Even Benestad.

Først publisert 31. januar 2009

– Hadde Axel Jensen opplevd at jeg har stjernestatus som kunstner, og i tillegg kan bli filmstjerne, ville han sagt «og resten står skrivd i stjernene», sier Hariton Pushwagner.

Les også: Pushwagner er død

Kunstner dokumentert

Kunstneren gleder seg over det nye dokumentarfilmprosjektet, som har arbeidstittel «Fra rennesteinen til stjernene».

– Det er svært smigrende. Å oppnå stjernestatus og kanskje bli en fetert kunstner. Det er veldig spennende for meg å oppleve dette i pensjonistalder.

Filmen skal blant annet handle om fjoråret, da Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. Dokumentaren skal også by på intervjuer med personer som har stått kunstneren nær gjennom årene, blant dem hans 97-årige tante Anna. Et annet tema blir samarbeidet mellom Pushwagner og forfatter Axel Jensen. Dokumentarfilmen har planlagt premiere i mai neste år, samtidig som Pushwagner fyller 70 år.

– Hvis jeg lever så lenge. Jeg har ikke noe imot å delta i andres begravelse, men på den andre side skulle jeg også gjerne være til stede ved premieren. Det er veldig spennende for meg å oppleve dette i pensjonistalder. Det er svært smigrende å oppnå stjernestatus og kanskje bli en fetert kunstner, sier Pushwagner.

Men han er ikke helt sikker på sitt eget potensial som filmstjerne.

– Jeg vet ikke, det kommer an på hvor fotogen jeg er. Det får andre avgjøre når filmen er ferdig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Filmspråklig eksperiment

Kunstneren har allerede vært gjenstand for noen timer med opptak sammen med regissør Even Benestad. Filmskaperen tror Pushwagner kommer til å gå inn i historien som en av de virkelig store.

– Han er opplagt et geni, og kan bli den nye Munch for alt jeg vet. Ut fra den voldsomme interessen han opplever i dag, ser det i hvert fall ut som han blir stående som en viktig kunstner for Norge, sier regissøren.

– Vi ønsker å gjøre noe med dokumentarfilmen som ikke er blitt gjort før, sier Even Benestad, mest kjent for dokumentarfilmen «Alt om min far».

Dokumentaren om Pushwagner har fått støtte av Filmfondet gjennom ordningen «Nye veier til dokumentarfilm».

– Pushwagner passer godt inn i et sånt prosjekt. Han har selv gått nye veier ved å utfordre sin egen identitet, sier Benestad.

– Uhyre spennende

Det var produsent Carsten Aanonsen som fikk Benestad med på prosjektet.

– Pushwagner er en uhyre spennende fyr, men det var de voldsomme bildene som først gjorde størst inntrykk på meg, sier Aanonsen.

Han håper Benestad kan få fram nye sider ved Pushwagner.

– I media er Pushwagner mest kjent som en eksentrisk fyr som har levd hardt. Vi ønsker å se på hvorfor han havnet på skråplanet og hvorfor han ser verden slik han gjør, sier produsenten.

– Filmen skal bli et annerledes kunstnerportrett og et filmspråklig eksperiment. Den skal være et dokument for ettertida, der vi følger skapelsesprosessen bak bildene på en ny filmatisk måte, sier Aanonsen.

– Vi skal bruke tida framover til å bli bedre kjent med Pushwagner for å utvikle en felles forståelse for hva slags film dette skal bli.

Opposisjonell kunstner

Aanonsen og Benestad ønsker å gå nærmere inn på Pushwagners dystre framtidsvisjoner.

– Det er jo ikke landskapsmalerier eller bilder av potteplanter han lager, men dystopiske framtidsversjoner. Han har vært veldig i opposisjon til det etablerte samfunnet. Bare navnet Pushwagner er jo en protest i seg selv, sier Benestad.

– Vennskapet og samarbeidet med Axel Jensen er også kjempeinteressant. De valgte å lage tegneserie da dette mediet ble oppfattet som et b-format. Det gjorde de for å formidle kunsten til flest mulig.

Filmskaperne jobber nå med å samle inn mest mulig arkivmateriale.

– Vi har noen tegninger han lagde da han var 5-6 år gammel. Allerede da var han figurativ. Han tegnet Donald-figurer i et helt riktig perspektiv.

Mer fra Dagsavisen