Kultur

Fra Oslo øst til Uganda

Hver søndag fyller Frank Znort Quartet klubben Blå til trengsel. Nå vil de også bygge en musikkskole i Uganda.

Forbindelsene til Uganda oppsto da Frank Znort Quartet for ti år siden reiste til landet sammen med sin sanger Willy Freddy Shanti, som skulle hjem for å møte sin mor. En tur som ble skildret i dokumentarfilmen «Tamburinmannen». Her kom de i kontakt med Superstar Brassband, en gruppe satt sammen av vanskeligstilte ungdommer.

Verden rundt

- Vi besøkte skolen der de øvde. Dette er et band ungdommene startet selv. Det var ingen voksne som satte det i gang for dem. Vi visste om skolekorps med utrangerte instrumenter og uniformer som de ville bli glade for. Vi kom tilbake, og siden har samarbeidet ballet på seg, og blitt stadig mer formalisert, sier pianisten Sef Foyn fra Frank Znort Quartet.

Frank Znort Quartet er et pussig eventyr som startet i Gamlebyen i 1998. Et kvartett med opptil 20 medlemmer, som til å begynne med gjorde gratis søndagskonserter på St. Hallvards Bistro, før de gradvis vandret vestover på østkanten. De siste sju årene har de holdt til på Blå. De få gangene Frank Znort ikke spiller på søndager er det fordi de er et helt annet sted i verden. De har spilt på Cuba og Jamaica, og skal snart til Japan.

Den frie entreen er beholdt på Blå, men gruppa med mottoet «Vi ødelegger mandagen din» har etter hvert fått sin andel av omsetningen i baren. Slik fikk de råd til å kjøpe en tomt utenfor Kampala. Frank Znort Quartet har også finansiert byggingen av et vanntårn, den eneste kilden til rent vann i en times omkrets.

- Superstar Brassband trenger en base. Nå er de hele tida avhengig av velvilje fra andre. De har spurt oss om å hjelpe til, men som band er ikke dette noe vi har rygg til å bære alene, forteller Sef Foyn.

En vei videre

- Når dette var blitt så konkret fikk vi ideen om å få noen profesjonelle til å hjelpe dem, sier Stig «Stikkan» Troset i byggevarefirmaet Wienerberger. Han har lenge hatt administrative oppgaver for Frank Znort Quartet, og har nå fått med flere aktører fra byggebransjen i planene. Blant annet arkitektkontoret LPO, som står bak bygg som Oslo Spektrum og Mathallen.

Frank Znort Quartet og Superstar Brassband er byggherrer til prosjektet, de andre skal bidra med kompetanse og leveranser. Ambisjonen er å bygge en musikkskole for rundt 70 omsorgsløse barn og ungdommer. Kanskje også med eget internat.

- Dette er barn med usikre boforhold. Et internat vil gi dem trygghet. De har brutt en ond sirkel, med drugs og dritt, og brukt gruppa som en vei videre i livet, sier arkitektene Jan Knoop og Erlend Bauck Sole fra LPO.

- Det vi i Frank Znort kan bidra med er det musikalske, med undervisning og kompetanseheving for instruktører. Vi skal ikke starte vanlig skole, det kan vi ikke, understreker Ole Magnus Nesbakken Ekeberg, tubaist i «kvartetten».

Begge veier

- Vi kommer til å fortsette å reise til Uganda, men skolen må driftes der nede, forteller Sef Foyn. Meningen er at den skal være selvdrevet, som musikkskole, men også med workshops i dobbelt forstand, med reparasjon av instrumenter som en mulig inntektskilde.

- Første gang vi kom for å se på tomta ble vi møtt med en parade av Superstar Brassband. Så kom sikkerhetspolitiet, som trodde det var valgopptøyer eller noe sånt. Vi ble spurt om hvorfor vi var der, og forklarte at vi skulle spille. «Kan dere det da», spurte de, og vi gjorde et akustisk sett hos politiet. Etter et par låter hadde de vendt bort våpnene. «You are very well organized», sa politisjefen. Nå er vi innom og hilser på hver gang vi kommer, så de føler at de har kontroll på oss, forteller Sef Foyn. Som til slutt understreker at forbindelsen til Superstar Brassband er et samarbeid som går begge veier:

- De vet mye om hvordan de skal finne gleder og verdier, som vi har mye å lære av.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Frank Znort Quartet spiller 
som vanlig på Blå i morgen.

Mer fra Dagsavisen