Kultur

Fra norsk til svorsk

Den norske dramasuksessen «Okkupert» blir svorsk, når TV 2 overlater sjefsprodusentrollen til svenske Viaplay og Modern Times Group.

Mandag har «Okkupert» premiere på svenske SVT1, med tittelen «Ockupationen».

Nye tider

Neste høst har sesong to premiere på den nordiske, svenskeide strømmebutikken Viaplay. Det nordiske spleiselaget gjør det mulig for TV 2 å lage mer norsk drama. Dette ifølge programdirektør Jarle Nakken i TV 2.

– Vi har ambisjoner om å lage mye drama. I den forbindelse må vi gjøre prioriteringer, og i tilfellet «Okkupert» gikk vi for å gjøre en avtale med Viaplay. Utviklingen i dramaproduksjon går i denne retningen at vi i større grad ser på andre finansieringsmuligheter, sier Nakken.

Sesong en av serien kostet rundt 90 millioner kroner. Sesong to har et budsjett på 75 millioner kroner. Før helgen ble det kjent at Norsk filminstitutt har gitt serien 6,5 millioner kroner i produksjonstilskudd.

Dagsavisens anmeldelse: Nesten uhyggelig klarsynt

Svensknorsk

Selv om Viaplay er hovedprodusent, er «Okkupert» fortsatt en TV 2-serie, understreker TV 2-direktøren.

– Serien har hele tida hatt flere produksjonsparter, og TV 2 fortsatt er en av partene. Nå vil noen kunne se den digitalt på Viaplay i en periode, men når «Okkupert» kommer på gratis fri-TV for det ganske folk er det på TV 2. Om noen har sett den på Viaplay, lever vi godt med det. Og hvorvidt en TV-kanal taper seere på at en serie blir vist på nettet først finnes det ingen klar formel på, sier Nakken.

Samarbeidet med Viaplay om storsatsingen gir TV 2 muligheter til å lage mer drama.

– Vi har flere ting på gang, med varierende budsjettrammer. Det tror jeg også er trend i tida, at man må se etter flere og billigere måter å lage dramaserier på, sier Nakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kostbart

«Okkupert» satte dramarekord for TV 2 da premieren ble sett av 663.000 i fjor høst. Den mistet etter hvert seere på TV 2s hovedkanal, men hadde god trafikk med opp mot 300.000 seere i opptak og på TV 2 Sumo. Seertallene har ifølge TV 2s programdirektør uansett ikke ligget til grunn for TV 2s «Okkupert»-deal med Viaplay.

– Drama er ikke noe som TV-kanalene tjener penger på isolert sett. Det er for dyrt, sier Nakken.

Les også: Russerne kommer!

På nett først

Nå blir «Ockupationen» den tredje tittelen i Viaplays nye satsing på egenprodusert kvalitetsdrama.

– Drama av høy kvalitet er viktig for oss, og vi var veldig imponert av sesong en. Den har jo også vakt internasjonal oppmerksomhet. Derfor gikk vi inn i sesong to av «Okkupert» da vi fikk muligheten. Dialogen med TV 2 har pågått en stund, sier Anna Chrona, head of communication i Viaplay.

Den nordiske strømmetjenesten og Modern Times Group har fra før krimkomedien «Black Widows» på CV-en, og lanserer til høsten krimkomidramaet «Swedish Dicks» med blant annet Peter Stormare og Keanu Reeves på rollelista.

Anna Chrona ønsker ikke å kommentere hvor mye penger Modern Times Group spytter inn i produksjonen, men med rollen som hovedprodusent har Viaplay premiereretten til serien.

– Dette er en stor TV-produksjon, men vi kommenterer ikke pengespørsmål. Det er modig av TV 2 å gå inn i samarbeid med en kommersiell konkurrent, sier Chrona.

«Okkupert 2» vil komme på TV 2 et halvt år etter Viaplay-premieren på nettet, og være tilgjengelig på TV 2 Sumo i en periode. Det franske TV-selskapet Arte er også med på produsentsiden.

Les også: Mer unge og lovende

Samme drama

Historien i serien er basert på en ide av Jo Nesbø. Verden er i klimakrise og Norge er okkupert av Russland og EU, fremmede interesser som tvinge den norske stat til å fortsette utvinningen av olje og gass. I fortsettelsen vil handlingen blant annet handle om den norske motstandskampen mot okkupantene. At historien framstiller Russland som en aggressiv okkupasjonsmakt skapte reaksjoner i russiske medier i fjor. De russiske reaksjonene ble gjengitt i internasjonale medier, som Washington Post og The Guardian. Etter premieren på amerikanske Netflix ble serien omtalt som en norsk «Homeland».

At svenske Viaplay er blitt hovedprodusent vil ikke få konsekvenser for manus, og Anna Chrona anser det som lite sannsynlig at Sverige vil få en større rolle i historien enn tidligere, mer tilpasset et internasjonalt marked enn det norske.

– Det tror jeg er lite sannsynlig, men manus kan jeg ikke uttalte meg om, sier Chrona. En dramatisk historie med nordmenn i hovedrollen har også appell hos andre enn et norsk publikum. «Okkupert» har jo som kjent vakt global interesse.

Mer fra Dagsavisen