Kultur

Fra gata til det grønne gresset

et forrykende show fra Jagwa Music fra Tanzania. De spiller også på Blå i kveld når Oslo World Music Festival presenterer årets program.

- Det er fint å være her. Vi er stolte av å ta musikken fra Tanzania til Europa. At det var mange barn som hørte på var ikke så lett å legge merke til. Når vi står på scenen tenker vi ikke så mye på de enkelte i publikum, forklarer gruppa, som fikk et internasjonalt gjennombrudd på Roskildefestivalen i fjor.

Mer kraftfull

Etter 14 kassetter på hjemmemarkedet kommer nå deres første store plateutgivelse. «Bongo Hotheads», som her i avisen lørdag ble omtalt som «en ung, knivskarp og engasjert ny stemme fra Afrika».

Musikken til Jagwa Music har en spesiell karakteristikk: I tillegg til en backrekke av rytmeinstrumenter, sitter en mann og spiller på et forvrengt Casio keyboard. Siden dette var et instrument det gikk an å få råd til i Tanzania da de startet tidlig på 90-tallet. Det er nesten som om Jagwa Music er en lokal parallell til våre egne Casiokids?

- Dem har vi nok ikke hørt om. Kanskje vi bør møtes? Men da disse Casioene kom gjorde de musikken mer kraftfull enn da den bare hadde blitt framført med trekkspill. Da vi skrudde opp volumet ble de naturlig forvrengt av forsterkerne. Vi får ikke den samme effekten gjennom forsterkere dere har her i Europa. Derfor har vi med megafoner som vi kjører musikken gjennom, uten denne forvrengningen får ikke folk den samme følelsen av kraften i musikken, av hvor høyt den låter.

Sterke tekster

Mchiruku-stilen er undergrunnsmusikk i Tanzania, fordi den ofte blir assosiert med kriminalitet og gatekultur. Tekstene til Jagwa Music handler om dette livet på kanten. Med arbeidsledighet, rus og aids. I større grad enn vanlig får vi inntrykk av at dette virkelig hander om å overleve.

- Love and life. Alt er ikke så enkelt i gatene i Dar-es-Salaam, forklarer de. Medlemmene må fortsatt ta tilfeldige strøjobber for å overleve.

Navnet Jagwa Music har også en overraskende forklaring. At jagwa er en omskriving av jaguar ante oss, men navnet viser ikke til kattedyret, som uansett ikke finnes i Afrika. Gruppa ble dannet like etter gulfkrigen, som en videreføring av gruppa Scud, og tok navnet etter det franske jagerflyet Jaguar, for å være minst like slagkraftige som sine forgjengere.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen