Andreas Wiese tar over som ny leder for litteraturhuset i Oslo.

Fra Dagbladet til bok

Andreas Wiese overtar som daglig leder for Litteraturhuset i Oslo.

Wiese overtar etter Aslak Sira Myhre som sjef for et sted der leselyst, bøker og det offentlige ordskiftet har gode kår.

Wiese, som går fra jobben som kommentator og anmelder i Dagbladet, er klar på hvorfor han takker ja til en slik jobb.

- Det er fordi det er den mest attraktive drømmejobben i norsk kulturliv, sier han om den saken.

Oppgavene framover blir mange, men Wiese trekker fram Litteraturhusets status og rolle i det offentlige ordskiftet og som debattarena som viktig. Han ønsker å bygge videre på dette og samtidig fornye Litteraturhuset så det henger med i en ny tid.

- Litteraturhuset er blitt en institusjon for de viktige samtalene, de viktige debattene og de viktige presentasjonene av litteratur i Norge. Huset har et godt omdømme og ses positivt på av alle fordi de ansatte som er der har gjort den jobben. Så blir det viktig å ivareta det, samtidig som vi presenterer nok nytt til at stedet holder seg like spennende og viktig i de neste årene, sier Wiese.

 

Vil bli kjent

Enn så lenge vil ikke Wiese komme med noen programerklæring, men vil bruke litt tid på å bli kjent med de ansatte og selve huset.

- Litteraturhuset fornyer seg kontinuerlig og skal fortsette med det. Det er viktig at vi blir et tilbud som inkluderer hele landet, og at Litteraturhuset blir et viktig sted å komme innom når du er i byen, sier Wiese.

- Det er fascinerende at i en tid hvor sosiale medier er så stort, at nettopp mennesker møtes i fysiske rom hvor man faktisk kan komme og høre folk tenke høyt. Litteraturhuset skal være et hus for alle, sier Wiese.

Han er klar på at ytringsfrihet og perspektiv utenfra er viktig.

- Litteraturhuset er et vindu til litteraturen og et vindu til verden. Det vårt land har godt av, er å møte verden og de utfordringene andre må leve med, sier Wiese.

 

- Svært fornøyde

Selve driften har vært finansiert av Fritt ord. Nå er det en ny tid.

- Nå er tiden kommet for at dette må bli et sted hvor flere bidrar. Det betyr at vi må få med kommunen, staten og private bidragsytere for å få en stabil og god økonomi på beina. Huset er så viktig at det tror jeg alle involverte forstår, sier Wiese, som tiltrer senest ved årsskiftet.

Oslo Byråd foreslår for 2015 å bevilge driftstilskudd på 2 millioner, noe som er 1 million mindre enn i år. Forslaget innebærer også kutt i støtten til det åpne barnerommet der forslaget er 500.000 kroner, ned fra 750.000 i år. Budsjettet skal behandles i Oslo bystyre i desember.

Hos Litteraturhuset er de svært fornøyde med sin nye mann.

- Vi er svært glade for å kunne knytte til oss Andreas Wiese som daglig leder, sier styre­leder Anne Carine Tanum i en kommentar.

Andreas Wiese har vært ansatt som journalist i Dagbladet siden 1993. Han har sin utdannelse fra Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen, med fagene økonomi og litteratur. I tillegg er han utdannet teaterregissør ved Statens Teaterhøgskole.

espen.rusdal@dagsavisen.no