Arbeidsfolk tar en pause på taket av Wilhelmsenbygningen i Vika. I bakgrunnen utsikt mot Akers mekaniske verksted og jernbaneskinnene vestover. Bildet er tatt 16. april 1959. Foto: Paul A. Røstad/DEXTRA Photo, Teknisk museum

Fotoskatt gis i gave til folket

Flere hundre tusen unike bilder fra norsk historie blir gratis!

 

Bla i bildeserien over!

I dag frigis en unik og svært omfangsrik fotosamling fra nær norsk historie. Det blir første gang alle – helt gratis – kan ta i bruk så mange høyoppløselige bilder fra etterkrigstiden, for å illustrere alt fra læreverk til fagoppgaver og avisartikler.

Det er Sparebankstiftelsen DNB og Norsk Teknisk Museum som er givere, og kulturminister Thorhild Widvey tok imot gaven, på vegne av folket, tirsdag.

– Det er en glede for meg å motta denne fotoskatten på vegne av det norske folk, sier kulturministeren.

Bildene i samlingen viser utviklingen i Norge fra 1880-årene og fram til i dag, men hovedtyngden er på bilder fra 1900-tallet.

Gå til samlingen på teknisk museum!

– For oss er det viktig at bildene brukes, slik at flere får kjennskap til dem og glede av dem. Derfor er det veldig positivt at Norsk Teknisk Museum nå kan distribuere bildene for fri bruk, sier administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB, André Støylen.

Sparebankstiftelsen DNB kjøpte bildeskatten fra Arne Knudsen i 2009.

Samlingen inneholder sentrale fotografer som Teigens Fotoatelier, Sohlberg Foto, Paul A. Røstad, Anders Beer Wilse og Knudsens Fotosenter, og viser ulike sider ved norsk samfunnsliv og kultur, som industri, samferdsel, kunst, arkitektur og landskap.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Fotografene:

Teigens Fotoatelier ble etablert i 1936 og er det første viktige arkitekturfotografifirmaet i Norge. Deres arkiv er en uvurderlig kilde til kunnskap om det 20. århundrets arkitektur i Norge. Omfatter omtrent 125.000 bilder.

Frits Solvang (1941-) startet egen fotografvirksomhet i 1970 og er en av Norges viktigste teaterfotografer. Hans bilder er en sentral kilde til teaterforestillinger ved institusjoner som Nationaltheateret, Oslo Nye Teater, Det Norske Teatret, Riksteatret, Nordland Teater og Telemark Teater. Solvang arbeidet også med arkitektur, produkter og reklame. Omfatter om lag 268.000 bilder.

Paul Andreas Røstad (1908-1986) var en norsk fotograf som spesialiserte seg på landskap og folkelivsbilder. Han vokste opp på Ranheim og bodde senere i Oslo. Røstad reiste og fotograferte i hele landet og fotoarkivet hans var svært omfattende. Han leverte bilder til håndbøker, oppslagsverk og bøker om natur og friluftsliv, deriblant årbøkene til Den Norske Turistforening.

Knudsens Fotosenter er fotografen Arne Knudsens firma som ble etablert i 1958. Firmaet dekket en rekke fotosjangre og inneholder bilder fra hele Norge. Firmaet fungerte hovedsakelig som et bildebyrå, dvs. at bildene ikke ble tatt på oppdrag, men var tilgjengelige som illustrasjoner etter behov. Samlingen teller rundt 600.000 bilder.

Jan Fredrik Sohlberg spesialiserte seg på motefotografi og reklame og startet opp i 1955. Sohlberg fikk etter hvert oppdrag for ukepressen og inngikk en samarbeidsavtale med Ernst G. Mortensens forlag. Han startet i 1959 Sohlberg Foto A/S. Hans bilder er tatt fra cirka 1955 til 1973 i Oslo.

Anders Beer Wilse (1865-1949) er fotografen som i et halvt århundre hadde en status i offentligheten som ingen annen norsk fotograf har hatt før eller siden. Gjennom nye måter å fotografere, som øyeblikksfotografi og illustrerende sjangerfotografi, motivvalg og ideer om et fortellende og personlig fotografi, moderniserte Wilse norsk fotografi. Like viktig er hans arkiv som historisk kilde til et Norge i endring ved begynnelsen av det 20. århundre. Av Wilses bilder inngår vel 25.000.

LES OGSÅ: Redvald fikk åtte dagers skole: Ble konstabel i Kristianias verste strøk