Kultur

Forsvarer NRKs evighetskontrakt

Skaperen av NRK-suksessen «Mammon», Gjermund Eriksen, forsvarer kanalens nye bruk av evighetskontrakter for tv-serier.

Bilde 1 av 2

– Jeg blir ikke kjempeprovosert over at NRK ønsker å være et fortellingsbibliotek, sier manusforfatter og skaper av NRKs suksesserie «Mammon», Gjermund Stenberg Eriksen.

I går skrev Dagsavisen om at Norsk Dramatikerforbund er rasende etter at NRK har sagt opp rammeavtalen for dramatikere, og har begynt å gjøre individuelle forhandlinger med manusforfattere. Hensikten med å si opp den gamle avtalen har blant annet vært at NRK ønsker å sikre seg rettighetene til egenproduserte serier til evig tid, noe foreningen mener er uakseptabelt.

LES OGSÅ: Forfattere rasende på NRK

Prinsippene

Eriksen mener at det bør finnes en løsning på konflikten med en avtale der en forfatter får godt betalt uavhengig av repriserettighetene.

– At en kanal vil ha muligheten for å vise en serie lenge har jeg full forståelse for. Det er viktigere med andeler av videresalg og formatsalg internasjonalt, og at vi får godt betalt gjennom produksjonen, sier han.

– Er det ingen prinsipielle sider ved å si fra seg rettighetene for evig tid?

– Vi eier jo vår andel av salgsinntektene hvis serien blir solgt til utlandet, og vi eier formatet hvis noen vil lage en remake. Vi får vår andel av DVD-salget, og en andel av merchandise. Det vi ikke eier, og det har jeg ingenting imot, er at det offentlige Norge har tilgang på min fortelling når de har betalt 86 millioner fordelt på to sesonger.

Han mener NRK Drama har tatt flere steg i riktig retning de siste åra, og er selv veldig fornøyd med arbeidsforholdet til statskanalen.

– Nå er manusforfatterne langt mer involvert tvers gjennom hele produksjonen i NRK, og det setter jeg utrolig stor pris på. Jeg håper man finner en løsning der man ser på felles forretningsmuligheter for kanaler og forfatter. Der tror jeg løsningen ligger, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Lignende avtale

Tidligere i år inngikk Skuespillerforbundet en tilsvarende avtale med NRK, der de gir fra seg repriserettigheter i evig tid i bytte mot et større engangsbeløp når en film eller serie lages.

Forbundsleder for skuespillerforbundet, Knut Alfsen, sier til Dagsavisen at de sa ja til avtalen fordi de mente den nye avtalen ga bedre økonomiske betingelser for skuespillerne.

– Avtalen vi har med NRK gir NRK rett til å sende repriser så mye de vil i et evighetsperspektiv. De ga et veldig brukbart lønnshopp, så vi økte minstelønnssatsen med 75 prosent. Fra vår side er det et rent regnestykke, hva vi trodde ga best uttelling for skuespillerne. Vi mener vi har gjort en god avtale, sier Alfsen.

Han understreker at skuespillerne har beholdt retten til royalties med høyere satser, videresalg og tredjepartsutnyttelse.

– Det er ikke sånn at NRK har frikjøpt alle rettigheter. Det er det noen som har trodd. Dette handler om retten til å sende repriser på NRKs egne, lisensfinansierte plattformer.

LES OGSÅ: Mener NRK mangler kulturprofil

LES OGSÅ: Vant seerne

Mer fra Dagsavisen