Kultur

Først sikre Picassos kunst, så blir Y-blokka revet bit for bit

Statsbygg vet ennå ikke når de kan rive Y-blokka. Men planen er klar.

Nå som myndighetene har rivetillatelsen i orden, er det trolig et tidsspørsmål før Statsbygg går i gang med å rive Y-blokka. Men Statsbygg har ennå ikke fått startdato for når dette skal skje, ifølge Hege Njaa Aschim, som er Statsbyggs kommunikasjonsdirektør.

Les også: Står fast på å rive Y-blokka: – Dette er skammelig av den norske stat, sier motstanderne

– Men vi har god og tett dialog med vårt departement, som er Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det er med departementet vi får avklart neste skritt i prosessen, og får vite hva som er vårt oppdrag i neste omgang, sier Aschim.

«Noe tid»

Men Kommunaldepartementet har ikke noen startdato å komme med ennå. «Statsbygg forbereder rivingen av Y-blokka på vanlig måte. Slike forberedelser vil alltid ta noe tid», skriver statssekretær Lars Jacob Hiim i en e-post til Dagsavisen. På spørsmål fra Dagsavisen om «noe tid» betyr dager, uker eller måneder, vil ikke departementet gi et klart svar. Det som i alle fall er klart, er at forberedelsene er godt i gang, også fra Statsbyggs side.

Stor operasjon

Hege Njaa Aschim i Statsbygg legger vekt på at selve rivingen av Y-blokka vil ta lang tid.

– Det er ikke slik at vi bare tar en diger kule og smeller til, slik som i tegneseriene,  understreker hun.

– Det er mange ting som skjer før vi kan sette i gang rivingen. Aller først skal området sperres av og så skal vi sørge for at Picassos kunst hentes ut og sikres. Det er det aller viktigste, sier hun, og legger til:

– Det er den store store operasjonen, å få kunsten trygt ut. Det blir både en spennende og utfordrende oppgave, sier Aschim, og forteller at de akkurat nå er i ferd med å rive R4-bygget i regjeringskvartalet. Der ble det først gjort forberedende arbeid inne i bygget. Nå blir det revet bit for bit, etasje for etasje.
 – Slik blir det med Y-blokka også: Den blir revet bit for bit, og det vil ta sin tid, sier Aschim.

Sivil ulydighet

Også Statsbygg har fått med seg at motstanderne av riving vurderer å ta i bruk sivil ulydighet når anleggsarbeidet starter. Temaet har blitt diskutert.

– All respekt til de som mener noe annet enn det regjeringen og Stortinget har vedtatt, sier Aschim.

–  Dersom det blir aksjoner mot selve gjennomføringen, og det truer, sikkerhet, liv og helse, blir det politimyndighetene som skal håndtere dette på en pen måte. Vi Vi ønsker å gjennomføre denne jobben på en skikkelig måte, uten at mennesker settes i fare.

Les også: Kampen om Y-blokka fortsetter: Protestmarsj og sivil ulydighet

Mer fra Dagsavisen