Kultur

Foreslår koronastipend for forfattere – skuffet over Raja

Forfatterorganisasjoner er bekymret over at de ikke får møte kulturministeren: – Koronakrisen river bort grunnlaget for forfatteres inntekt

Bilde 1 av 3

– Vi har bedt om et møte med Abid Raja, men ikke hørt noe. Det bekymrer oss, sier Ingvild Herzog, daglig leder i Norsk Forfattersentrum.

Medlemsorganisasjonen formidler oppdrag og sikrer standardavtaler for 1650 norske forfattere. Under koronakrisen i mars og april har inntektsstrømmen tørket inn, og Herzog ser få tegn til bedring. Inntektene samlet for bokbransjen er falt med 23 prosent som følge av koronakrisen, viste Menon Economics undersøkelse for Kulturrådet, som ble lagt fram sist uke. Musikkbransjen og scenekunstfeltet var hardere rammet enn bokbransjen, ifølge undersøkelsen.

Men omsetningen for forfatteroppdrag, foredrag, opplesninger med mere formidlet av Norsk Forfattersentrum er falt med opptil tre fjerdedeler.

– Honorarkjøringen vår forrige uke var på 300.000 kroner, mot normalt opp mot 1.4 millioner kroner ukentlig i mai. Og da er alle avlyste oppdrag for Den Kulturelle Skolesekken fullhonorert. Koronakrisen er i ferd med å rive bort grunnlaget for en forfatterinntekt, sier Herzog.

Les også  NY BOK: Det eneste som spres like kjapt som sykdommen, er fremmedfrykten 

«Tiden fremover bekymrer oss voldsomt. Det er en klar nedgang i nye registrerte oppdrag. Vi ser en bekymring hos forlagene over nedgang i salg, noe som manifesterer seg i en manglende vilje til å satse på nye bokprosjekter. Pågående bokprosjekter blir også utsatt eller til og med avsluttet, uten at forfatter har kontrakt» skriver Norsk Forfattersentrum i et brev til kulturdepartementet 8. mai, der de ber om et møte med kulturminister Abid Q. Raja.

Herzog reagerer på at Raja ikke har hatt møter med verken Den norske Forfatterforening eller Norsk Forfattersentrum.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan kulturministeren kan danne seg en helhetlig forståelse av det litterære systemet uten å snakke med forfatterorganisasjonene. Det er ikke rart at ordningene som innføres ikke treffer, når de ikke er gjennomdiskutert med dem det gjelder, sier Ingvild Herzog.

Kulturdepartementet kan ikke love forfatterorganisasjonene noe møte før sommeren (se under).

– Litteraturen er et rom hvor folk kan komme i dialog med en tekst. Der man kan strekke tankene, finne gjenklang og bekreftelse, uten å bli fortalt hva man skal tenke eller føle, sier Heidi Marie Kriznik.

Heidi Marie Kriznik, leder Den norske Forfatterforening. Foto: Krister Sørbø

Også Den norske Forfatterforening har skrevet til kulturministeren og bedt om møte, men fått avslag.

– Vi er skuffet over Abid Raja. Vi forstår at det er hektisk for statsråden, og at det er spesielle tider nå, men det hadde vært fint om vi iallfall ble forespeilet et møte i fremtida. Det har pleid å være mulig for Forfatterforeningen å få møte med kulturministeren tidligere. Vi hadde flere møter med både Trine Skei Grande og møtte også Linda Helleland for å orientere om situasjonen for de skjønnlitterære forfatterne og komme med initiativer, påpeker Heidi Marie Kriznik

– Statsråden har nå møtt både Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. Da er det underlig at ikke statsråden også har snakket med forfatternes organisasjoner, de som leverer innholdet hele bransjen er bygget på, mener Kriznik.

Les også: Koronakrisen kan gi færre norske bøker (+)

Forfatterforeningen har også foreslått en dobling av Kulturrådets ekstraordinære korona-ordning, som er på 30 millioner. «30 millioner fordelt på alle kunstfeltene vil trolig ikke kunne avhjelpe alle de akutte behovene som tegner seg nå» påpekte Kriznik og Forfatterforeningen i brev til kulturdepartementet 3. april. Ved søknadsfristens utløp tidligere i mai var det kommet inn 1600 søknader på totalt 260 millioner kroner.

I brevet 3. april foreslo Forfatterforeningen også et diversestipend for forfattere under koronakrisen.

Norsk Forfattersentrum har nå foreslått for kulturministeren å opprette et koronastipend. Forfattersentrums forslag til departementet er

* Koronastipend: 100 tremånedersstipend med kort søknadsfrist.

* 40 ettårige skrivestipend, også de med kort søknadsfrist, svar før sommeren

– Et koronastipend ville gitt forfattere råd og tid til å skrive, sier Ingvild Herzog.

– Det er viktig at et koronastipend omfatter alle typer forfattere, også serieforfattere, for eksempel, som er en hel liten industri i seg selv, iunderstreker Ingvild Herzog.

Les også: Muséene sliter tungt - har ingen krisepakke å søke på

I fjor fordelte Norsk Forfattersentrum 43 millioner kroner i honorarer til 900 av medlemmene.

– Dette er mye penger og en betydelig del av den samlede forfatterøkonomien. En forfatter tjener i snitt 120.000 på en bokutgivelse det året boken kommer ut, ved normalt opplag og innkjøp gjennom Kulturrådet. Da sier det seg selv at oppdrag, kurs, foredrag og opplesninger er viktig for at en forfatter skal kunne ha en inntekt å leve av, understreker Herzog.

I Menon-rapporten til Kulturrådet heter det at «Inntekter fra opplesningen og festivaler/bokmesser utgjør en liten andel av bokbransjens samlede inntekter, men kan være en viktig inntektskilde for forfatterne (...) De indirekte effektene av avlyste forfatteropplesinger og festivaler/bokmesser kan være betydelig større for bransjen enn det realiserte inntektstapet av avlyste arrangementer»

– Mange forfattere samler opp honorarer på oppdrag om våren, for å kunne skrive utover høsten. Nå er pengestrømmen borte. Oppdragene fremover er i beste fall usikre. Litteraturhuset i Oslo, som er en stor og viktig aktør, kjemper for å overleve. Biblioteker, festivaler og andre som er avhengige av billettering, er forsiktige med å inngå avtaler for høsten. Det sårbare økosystemet rundt litteraturen står i fare for å bryte sammen.

Les også: Ny roman fra Karl Ove Knausgård i høst (+)

Departementet svarer: – Glad for forslag

– Vi er glad for alle forslag vi får inn og vurderer dem nøye i tråd med utviklingen, svarer Kulturdepartementet ved statssekretær Gunhild Berge Strand (bildet) til forslaget til koronastipend.

Gunhild Berge Strand, statssekretær i kulturdepartementet.

Gunhild Berge Strand, statssekretær. Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet

– Når det gjelder forfatterstipend, har vi merket oss at alle kunstnerorganisasjonene har bedt om økte midler til stipender, så der er forfatterforeningen i godt selskap. Kunstnerstipender er jo den tradisjonelle måten vi har stimulert kunstfeltene økonomisk på og som vi alle har gode erfaringer med. Om og eventuelt hvor mye stipendene kan økes, må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt, kommenterer statssekretæren. Hun kan ikke love forfatterforeningene noe umiddelbart møte.

– Vi forsøker å imøtekomme møteforespørsler så langt det lar seg gjøre. Om det lar seg gjøre å få til et møte før sommeren, er vanskelig å si. Det er viktig å få samlet opp mest mulig informasjon om hvordan de nye ordningene slår ut for alle typer kunstnere før vi setter oss ned og ser på hva som eventuelt mangler.

Til mai-tallene som viser stor nedgang i omsetning for Norsk Forfattersentrum, kommenterer statssekretæren:

– Vi noterer oss dette. Mange kunstnere har opplevd dramatisk inntektssvikt så langt og vi frykter selvsagt at vi mister store deler av denne generasjonen til andre yrker.

Mer fra Dagsavisen