Kultur

Forener hundreåringene Børli og Sandbeck

To tekststerke karer ville begge fylt 100 år i år. Nå skal Hans Børli og Vidar Sandbeck ikke bare feires – men også bringes ut til et ungt publikum, det siste ved hjelp av hip-hop.

Bilde 1 av 2

Mens de to jubileene ruller og går hver for seg, møtes seks tekster av de to hedmarksdikterne over hip-hoprytmene til Elverums-produsentene David Berget og Anders Trongaard. Først ut å høre er Hans Børlis 1962-dikt «Louis Armstrong», viet jazzmusikeren som spiller for sitt hvite publikum, det Børli kaller «et opprør uten hat».

Det var visesangeren Erik Lukashaugens tonesetting som inspirerte David Berget. Han følte seg sterkt truffet av Armstrong-diktet i låtversjon – som er del av Lukashaugens store Børli-satsing i år, med albumet «Vi eier skogene», sluppet forrige uke, og lang høstturné kalt «Syng liv i ditt liv».

– Det var så fint, at jeg spurte Erik om han turde å gi slipp på sangen og la meg remikse den, forteller Berget til NTB. Resultater å høre som B-siden på Lukashaugens vinylsingel, sluppet 4. juni, og kalt «rent gull» av musikkbloggen The Wilhelmsens.

Døde fugler – og penger

Og mer blir det: Børli-diktet «Døde fugler» følger, med Synergi Music-makker Anders Trongaard som vokalist. I alt skal det bli fem slike Børli- og Sandbeck-låter å høre under Volumfestivalen på Elverum 21. til 24. juni. Berget vil ikke røpe hvilke dikt de tar for seg, men hinter med en latter om at «det har noe med penger». Dermed følger han i sporene etter både Øystein Sunde og Åge Aleksandersen med å tolke «Pengegaloppen».

– Riktige folk hørte det, og ville ha mer. De seks låtene blir i første omgang en ren produksjon for festivalkonserten, jeg håper også at det gis ut digitalt eller fysisk, sier David Berget – som synes de samfunnsorienterte verkene til Børli og Sandbeck er spennende å jobbe med. Men på sin måte, som han innser enkelte kan føle seg ukomfortable med.

– Disse to er del av en kulturell arv, som folk har personlig tilknytning til og er vant til å høre i en bestemt form – i sin komfortsone. Jeg vil bryte dette, tolke det fra andre synsvinkler. For det er viktig å få nytt liv i disse diktene – så folk lytter til dem og reagerer, sier David Berget.

I full gang

Målsettingen med Sandbeck-jubileet er da også «å løfte Vidar Sandbeck fra en lokal helt til en nasjonalkulturskatt», som det står på hjemmesiden. Sandbeck har litt lenger vei å gå enn Børli, både ute og hjemme, ifølge Erik Larsen, kommunikasjonskonsulent i Sandbeckjubileet – der Sandbeckdagene på Rena er i full gang frem til 10. juni.

– Vidar Sandbeck har kommet litt i skyggen av sine egne, morsomme viser, som «Pengegaloppen». Vi håper hans vakre, lyriske verk vil synes mer, nå som oppmerksomheten rundt hans diktning stiger, sier Erik Larsen, og peker på noe annet Børli og Sandbeck har felles, at de «skrev om hele universet».

– Sandbeck skrev om liv, folkeliv, kjærlighet, om hvordan vi mennesker har det – og skildret også utenforskap. Han var en tidlig kommentator av sin samtid og sang om ungdom før begrepet ble oppfunnet. «Pengegaloppen» er en genial tekst, like aktuell i dag og med mer alvor enn man tror. Når Øystein Sunde gjør den, så ler man – uten å se alt som ligger under, sier Larsen.

Skog i hele verden

Hans Børli har allerede nådd ut internasjonalt – så vel som på hjemmebane. «Børlis trær og skog finnes over hele verden», sa hans engelske oversetter, Louis Muinzer.

– Han har for lengst forlatt det lokale, akkurat som vi også kler av ham merkelappen som «skogens dikter» – fordi han er så mye mer enn det: Han er også lysets og lengselens dikter, sier Sverre Eier, leder i Hans Børli-selskapet.

Det årlige «Junikveld»-arrangementet har akkurat gått av stabelen for 27. gang på Hans Børlis hjemsted i Eidskog – med opptredener av Åse Kleveland, Karin Krog og Erik Lukashaugen – som urfremførte sitt bestillingsverk «Vi eier skogene». Men akkurat som med Sandbeck er det mer på årsplakaten. Feiringen av hedmarksdikternes 100-årsdager fortsetter med arrangementer av mange slag utover sommeren og høsten.

Ukjent gull fra Sandbeck

Vidar Sandbecks 100-årsdag feires 21. juli på Rena, etter at det i juni måned har vært både friluftsspillet «Kjærlighet og kjøkkenbenk» i Vallset, gudstjeneste med visesang i Åmot, sangerstevne på Elverum med Sandbeck-fokus, barne- og familiearrangementet «Syng med Påsan» i Åmot – samt altså Volumfestivalen på Elverum. Det blir også mer utover høsten.

Festspillene i Elverum 3. til 11. august vier både Sandbeck og Børli plass: Sinikka Langeland er klar med sin kirkekonsert «Starflowers – Børli 100 år», mens Tom Steinar Lund har urfremføring av tonesettingen av et tredvetalls tekster av Vidar Sandbeck under konserttittelen «Ukjent gull fra grønne skoger».

Børli minutt for minutt

Hans Børlis fødselsdato er 8. desember, og den feires i rådhuset i Eidskog så vel som på Nasjonalbiblioteket i Oslo – mens det fire dager før blir festforestilling på Det Norske Teatret i Oslo. Det runder av en solid feiring:

I juni gjør Herborg Kråkevik to Børli-forestillinger, Magnor lager «Koppen te’n Hans» med dikt på, det blir flere Børli-arrangementer samt friluftsgudstjeneste på Oppistun Børli fra juni til oktober. 26. august innvies Børlis plass i Skotterud, med musikalsk følge av Frida Ånnerud og In The Country. Det blir Børlimarsj gjennom skogen, og seminar om hans diktning.

I beste 2000-talls stil blir det «Børli minutt for minutt» på Deichmanske bibliotek i Oslo 16. juni, der det innbys til 12 timer med Hans Børlis diktning i ulike former – opplesning, pianospill, foredrag, konserter, samtidsdans, film og quiz. (NTB)

Mer fra Dagsavisen