Kultur

Foreløpig nei for A-pressen

A-pressens gigantkjøp av Edda Media bryter med eierskapsloven, er ­Medietilsynets ­foreløpige syn.

A-pressens kjøp av Edda Medias lokalaviser til 1,725 milliarder kroner gjør at konsernet vil eie for mange aviser i to lokale avisregioner. Giganthandelen gjør derimot ikke at A-pressen blir større på nasjonal basis enn det eierskapsloven tillater.

Foreløpig nei

Lovbruddene er likevel tungtveiende argumenter for å stoppe oppkjøpet, noe Medietilsynet vil vurdere å gjøre. Det er Medie­tilsynets foreløpige konklusjon i forkant av den åpne høringsrunden om oppkjøpet.

Direktør Tom Thoresen i Medietilsynet vil ikke spekulere i hva A-pressen burde gjøre for å komme innenfor eierskapslovens bokstav også på lokalt plan, for å få godkjent gigantoppkjøpet. Medietilsynets direktør vil i stedet ha andres synspunkter på sin vurdering.

- Med oppkjøpet vil A-pressen være for store i Øst- og Vestregionen. Konsernet vil eie 87,6 prosent av avisopplaget i Østviken-regionen og 73,6 prosent i Vestviken. Loven setter grense ved 60 prosent. Det er matematikk. Men hvorvidt dette også truer mediemangfoldet og ytringsfriheten i regionene, er en mer komplisert vurdering, sier Thoresen.

- Oppfatningene om dette kan være ulike, og vi er interessert i å høre dem. Hvis vår vurdering står seg etter høringen, er vi åpne for å høre forslag om minnelige løsninger fra A-pressen. Endelig vurdering i denne saken må vi ha gjort innen 30. juli, sier Thoresen.

- Styrker avisene

Konserndirektør Thor Gjermund Eriksen i A-pressen konstaterer at Medietilsynets foreløpige syn ikke er et avgjørende nei til storhandelen.

- Medietilsynet har slått fast at transaksjonen som helhet ikke er problematisk. Det er en viktig avklaring for oss, sier Eriksen.

- Ellers er det for tidlig å si noe mer om dette. Medietilsynet har kommet med et høringsnotat, ikke en konklusjon. Vi mener at Edda-kjøpet ikke er strid med eierskapslovens formål. Vi er over terskelverdiene i Øst- og Vestviken, men vi mener likevel at kjøpet er i tråd med loven. Vi anser at oppkjøpet styrker lokalavisene og dermed bidrar til mediemangfoldet. Vi kommer til å ha dialog med Medietilsynet i denne prosessen når det er naturlig, sier Eriksen.

A-pressens oppkjøp vil medføre at konsernet eier 14 av 17 aviser i medieregionen Østviken, som inkluderer Østfold og deler av Akershus, samt kontrollerer 23 av 29 aviser i medie­regionen Vestviken - eller Telemark, Vestfold og Buskerud. Fristen til å uttale seg i Medietilsynets høringsrunde er 23. mars.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen