Fordi en jævel hatet påfugler

En hindu og en muslim fra Oslos vestkant satte ord på en ny nasjonalfølelse med «Påfugl».

Nye Takters nasjonalsanger

Nr 9: «Påfugl» (2012)

Artist: Karpe Diem

Tekst: C. Patel, M. Abdelmaguid, Y. Wolde-Mariam

Melodi: Tobias «Astma» Jimson, Michel «Rocwell» Flygare

 

Karpe Diem, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, er hele Norges favorittrappere og hadde i 2012 allerede hatt en rekke hits, mottatt priser og høstet stor albumsuksess. Duoen er blitt motvillige posterboys for vellykket integrering og kan nok provosere en del på den brune høyrekant. Det alene er grunn god nok til å lage en sang som «Påfugl». Det alene irriterer nok ham som sjokkerte alle og angrep byen vår, regjeringen vår, landet vårt.

Sangen er produsert av svenskene Astma & Rocwell og kom i to versjoner på albumet «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden» i 2012 - en med Maria Mena og en med Madcon-Yosef. I refrenget heter det at «den grå hoodien min er matcha med sørpe. Betongen her er følelsesløs og blokkene vi bor i er kvalt i tåke. Jeg er en påfugl», forteller det om gutter som er dratt gjennom søla, men som skal reise seg igjen. De lar seg ikke knekke.

Hør sangen her

I denne sammenhengen brukes påfugl, en fugl som betraktes som hellig i India, som et bilde på fargeklatter, de som tør å være annerledes og de som ikke later som, men gjør sine svakheter om til trygghet og styrke. Slike folk er jo som en torn i øyet på atter andre. Og en slik sang skrev Karpe Diem til minnekonserten for 22. juli, framført på dagen ett år etter terroren som rammet oss alle. På Rådhusplassen gjorde Karpe Diem en opptreden som fortsatt gir gåsehud - klippet ligger på YouTube for dem som har glemt hvordan det var. Sangen ble innledet med en intro av Mohamed Ali Fadlabi og et dikt han skrev inspirert av ordet «påfugl» - rørende det også.

«Fordi en jævel hatet påfugler. Tok den jævelen med seg grå kuler. Og det er ikke første gang jeg står på en scene. Men de på første rad er overlevende», rapper Magdi og det er som om Karpe Diem der og da samler nasjonen og gir en lang finger til, nettopp, den jævel’n. Samtidig snakker Chirag om sine venner som er både Non stop og M&Ms. Karpe Diem setter ord på fortvilelse og de skotter opp med et aldri så lite håp, men stemningen i poplåta er jevnt over alvorlig og sober - det er ingen festlåt, det her. Nei, her er det melankolske strykere og marsjtrommer som bærer kompet. Chirag innrømmer samtidig at det hele ikke er så enkelt gitt; «jeg data en hvit chick og ting fløy veggimellom, mamma sa det er en rase- og kasteting. Det gjør deg rasende, raser og kaster ting».

I fjor ble Karpe Diem spurt om hvor «Påfugl» kom fra. Svaret Magdi ga var enkelt og greit; «magen».

espen.rusdal@dagsavisen.no