Friluftsscenen i Tivoli i 1878 med linedanser og publikum. I bakgrunnen skimtes Tivoli Theater.

For 82 millioner kroner skal NRK lage ny adventsserie fra gamle Kristiania

NRKs nye julekalendersatsing tar oss med til gamle dagers Kristiania, til et magisk tivoli. Den får premiere i 2021.

Av Gitte Johannessen

Serien tar mål av seg til å bli et storslått juleeventyr der Luka, en fattiggutt fra Vika, blir kjent med alt det magiske og forunderlige i Oslos gamle teater.

– Vi har hatt litt Dickens i bakhodet, sier Kjetil Indregard, en av serieskaperne, til NTB.

Nytenkende

Serien «Kristiania Magiske Tivoli Teater» fikk fredag 10 millioner kroner i tilskudd til utvikling og produksjon fra Norsk filminstitutt. Bak står produksjonsselskapet Monster Scripted.

NFI-konsulent Anne B. Sørensen kaller det «et strålende prosjekt som tar et gammelt format – julekalenderen – jobber hardt med historie, fortellermessig og visuelt, og ender i en fantastisk musikalsk julekalender».

Les også: Jula i Blodfjell er morsommere i år

– Vi håper adventsserien vil samle hele familien foran TV-skjermen, sier Cathrine Simonsen, produsent for «Kristiania Magiske Tivoli Teater», til NTB.

Rundt 1909

Innspillingen av NRKs nye adventsserie begynner i oktober neste år, og skal by på unge skuespillere i alderen 6 til 14 år, så vel som voksne skuespillere.

– Den foregår i det gamle Oslo, i Kristiania rundt 1909, på et sted som har eksistert, Kristiania Tivoli, som lå der Klingenberg kino ligger i dag. Samtidig er det også et juleeventyr, sier Simonsen.

Les også: Tivolistrøket i Oslo sentrum

Det er snakk om 24 episoder, ikke uventet, som hver varer 20 minutter. Internasjonalt ser Monster Scripted for seg å selge serien som 12 episoder à 40 minutter.

Stjernelag

Det er litt av et lag som står bak «Kristiania Magiske Tivoli Teater».

Serien er skapt av Atle Knudsen og Kjetil Indregard, som hver for seg eller sammen har en merittliste som omfatter «Jul i Svingen», «ORPS» på både lerret og skjerm, «Vaffelhjarte, «ZombieLars», «Hjem» og «Kampen for tilværelsen».

Les også: Seriene som teller ned til julaften

– Vi skal gjenskape gamle Oslo, både med kostymer og hus og alt, så det er et stort lerret som skal blekes, sier Indregard, som røper de snart er ferdig med å skrive historien.

Regi tar Knudsen seg av sammen med Tonje Voreland. Hun på sin side har regissert «ZombieLars», vunnet Emmy Kids-pris for NRK-serien «Temauke om seksuelle overgrep», og hatt regi på NRK-serier som «Kometkameratene», «Barnas Supershow» og «Alle sammen».