Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, hilser på fra venstre: Eivind Gran, Tone Rønholdstangen, begge fra LO Stat og Lizzie Ruud Thorkildsen i YS Spekter. Tarifforhandlingene i Spekter startet tirsdag morgen i Oslo, og del A ble avsluttet natt til onsdag. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

– Føler oss presset

LO Stat møter Spekter neste torsdag for å forsøke å løse pensjonsfloken til kulturlivet. Det er sannsynlig at partene ender med brudd og i verste fall streik, mener LO Stat.

Natt til onsdag ble partene enige om første del av lønnsoppgjøret for Spekters områder, som inkluderer teater og orkestre. Men pensjonshodepinen som rir Kultur-Norge er ikke medisinert av den grunn. Gjennom to lønnsoppgjør har partene i kultursektoren forsøkt å komme til enighet om en ny pensjonsordning som kan bidra til å dempe den eksplosive kostnadsveksten landets teatre, orkestre og ikke minst Den Norske Opera & Ballett opplever.

Torsdag 14. april klokken 14 møtes partene på nytt. Og blir de ikke enige da, kan kulturlivet rammes av streik.

Les også: Gedigen pensjonssmell for Operaen

Streik

– Vi går rett til avsluttende forhandlinger med Spekter i dette området. Så lenge vi er uenige om pensjon er det ingen grunnlag for å forhandle om andre ting i virksomhetene, sier forhandlingsleder for LO Stat, Eivind Gran.

Stridens kjerne er hvem som skal ta den største risikoen for kulturarbeidernes pensjoner: Den gamle ytelsespensjonsordningen, som legger mest risiko på arbeidsgiver er blitt for dyr, og Spekter ønsker derfor alle ansatte over på innskuddspensjon, som legger større del av risikoen på arbeidstaker. LO Stat har på vegne av arbeidstakerne bedt Spekter om å godta en hybridordning, en slags mellomting, men det har Spekter avvist.

– Vi er ved et veiskille nå. Vi kan godt si at det er sannsynlig at dette går til brudd etter den 14. april. Vi føler oss presset til at dette kan gå til mekling, men samtidig har vi ikke mye å snakke om. Skal vi løse dette må vi ha en bevegelse fra arbeidsgiversiden. I verste fall kan dette ende med streik, sier Gran.

– Vi ønsker å drive med kunst og kultur, og derfor har vi villet være med på denne dugnaden for å forsøke å finne en bedre løsning for institusjonene. At ikke arbeidsgiversiden har vist samme vilje til å strekke seg er leit. Vi vil ikke at dette skal ramme publikum. Samtidig må det være mulig å leve av å være kunstner i Norge. Da må vi ha pensjonsordninger som sikrer våre medlemmer, sier Christin Thomassen, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utredes

I resten av arbeidslivet skal pensjon nå utredes. Gran ser ikke bort fra at resultatet av det kan være relevant for kultursektoren.

– Men foreløpig har vi ikke fått noe tilbud fra Spekter om å utsette dette spørsmålet, sier han.

Direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, Gunnar Larsen, understreker at Spekters mål er at partene skal kunne komme til en løsning i år.

– For mange av kulturinstitusjonene er dette langt på overtid allerede. Vi har fortsatt tro på at vi gjennom forhandlinger kan få en god løsning for de ansatte og virksomhetene, sier han.

Les også: Pensjonsfloken løftet opp