Kultur

FM slukkes som planlagt i 2017

To millioner norske biler uten digitalradio endrer ikke planen om å skru av FM-sendingene neste år. Det fastslår statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet.

– Jeg er ikke overrasket over at folk venter til siste slutt med å bytte radio i bilen. Jeg er overbevist om at man vil skaffe seg DAB-radio eller -adapter når man skjønner at det må til for å få hørt radio i bilen, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Les også: Stor fare for tause bilradioer

Lite DAB-trafikk

I løpet av 2017 blir FM-sendingene skrudd av region for region i Norge, erstattet av digitale radiosendinger i DAB-format. Så langt har 730.000 biler fått digitalt utstyr. Kulturdepartementet antar at antallet digitale radiomottakere i bil vil øke betraktelig det neste året.

– Erfaringene fra overgangen til digitale TV-sendinger viste at folk gjerne venter til siste liten med å bytte til nytt utstyr. Nå skal DAB-utbyggerne og kringkasterne i tida framover markedsføre og spre kunnskap om hvor viktig det er å ha DAB i bilen, sier Folke Fredriksen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Avviser Frps krav

Statssekretæren fra Høyre avviser kravet fra Frps Ib Thomsen som mener den trege integreringen av DAB i bilparken tilsier at norsk FM-radio bør være i drift fram til 2019. Arbeiderpartiets mediepolitiker Arild Grande mener regjeringspartienes doble signaler i radiospørsmålet kan forvirre publikum og svekke norsk beredskap.

– Regjeringen følger opp det Stortinget vedtok i 2011. Det er lenge siden man konkluderte med at det var klokt å ha en dato for slukking av FM-nettet, og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har avgjort at slukkevilkårene er oppnådd. Det er ikke en forbedring å skyve på beslutningen om slukking nå. Det virker litt meningsløst å fortsette å parallellkjøre med et analogt system når vi er over i den digitale tidsalder, sier Folke Fredriksen.

Beredskapen på veien blir bedre med DAB-radio, fastslår han.

– I DAB-nettet vil alle radiokanaler formidle trafikkmeldinger, og dekningen langs veinettet blir bedre enn den er på FM-radio.

Les også: NRK: En stor DAB-utfordring

Mer fra Dagsavisen