Kultur

Flytter en kvart million plater

150.000 LP-er og 100.000 CD-er er med på lasset når Oslos største forretning for brukte plater flytter. Spørsmålet er om Råkk & Rålls får plass til kundene når de åpner igjen lørdag.

Bilde 1 av 3

Råkk & Rålls er en institusjon for alle som fortsatt kjøper plater i Oslo. Etter starten i et mindre lokale på Grünerløkka i 1993 flyttet forretningen etter hvert nedover til mer sentrale strøk i byen. Først i ti års tid til hjørnet mellom Rockefeller og Sentrum Scene, de ti siste årene til et litt mindre synlig område i Akersgata. Nå flyttes alle platene til Stortingsgata, ned ei rulletrapp til kjelleren i nr. 8.

Les også: Platebutikk mot alle odds

Særpreg

Innenfor dørene har Råkk & Rålls vært et syn for seg. Med tre etasjer så stappfulle av plater at man knapt nok har sett platene for bare plater. Et særpreg som også gjorde butikken kjent gjennom TV-serien «Påpp og råkk» med Erlend og Steinjo i 2010. Man burde kanskje kalt inn byantikvaren før Råkk & Rålls fikk lov til å flytte. Men husleien steg, samtidig som hele gården skulle renoveres.

Basarfølelsen

– Vi får ikke igjen den samme sjørøverskuta med tre etasjer. Men vi vil beholde basarfølelsen i butikken, sier André Bjørnsrud.

– Vi har like mange varer, på litt mindre plass her. Det blir like overveldende. Det er litt trist å forlate de gamle lokalene. Men det var kaldt om vinteren, og badstu om sommeren. Dette er et bedre sted å bli gammel på, sier Anette Pedersen.

De to daglige lederne har jobbet i butikken siden rundt århundreskiftet, og sett moteretninger komme og gå, både i musikken, men ikke minst formatene den selges på. De anslår at det er rundt 150.000 LP-er og 100.000 CD-er med på flyttelasset. Samt en del DVD-er, gamle 78-plater (også kalt «steinkaker») og noen kassetter. Butikken eies i dag av Trond Wikborg, som drev Akers Mic i gamle dager, og i sin tid startet musikkavisen Puls.

På 90-tallet tok Råkk & Rålls på seg å presse opp nye plater med deLillos, DumDum Boys og Raga Rockers på vinyl, i ei tid da dette ble sett på som en underlig kuriositet. Siden er vinylplater blitt en trendmarkør. Nå kommer alle og enhver med vinylutgaver av sine nye album.

Les også: Hundrelappen som brant i lomma

Uglesett

– Men ny vinyl er dyr. Brukte originalplater er ofte billigere enn nye nytrykk, sier Pedersen og Bjørnsrud.

Samtidig er CD-plater blitt uglesett i flere bruktplateforretninger. Råkk & Rålls har fortsatt mange slike, og innehaverne mener å se en antydning til at CD begynner å bli mer etterspurt igjen.

Selv om vinylplater er blitt moteriktige forsvant legendariske Ringstrøms i 2014. Det eksotiske Platelageret i Brugata holder stand, mens butikker som Big Dipper og The Garden har begynt å selge brukt i tillegg til de helt nye utgivelsene.

Samlerobjekter

Råkk & Rålls har sine eksklusive samlerobjekter. Det dyreste i butikken nå er debutalbumet til den britiske folk-prog-gruppa Tudor Lodge fra 1971, som selges for 18.000 kroner. Samtidig kan man i prinsippet like gjerne finne Ace of Base som «Ace Of Spades», og ellers alt fra Steely Dan til Steeleye Span. Råkk & Rålls er ikke det som kalles ei «High Fidelity»-sjappe for spesielt interesserte, med betjening som overhøvler kunder som gir uttrykk for slett musikksmak?

Les også: Den beste norske singelen. Endelig på vinyl.

Bredt utvalg

– Her kaster vi ikke ut noen, forsikrer de to som driver butikken.

– Vi skal ha et bredt utvalg her. Alle sjangere blir godt behandlet, sier de, og nevner navn som James Last, Céline Dion og serien «Frem fra glemselen» som eksempel på plater som viser at Rock & Rolls ikke er et sånt sted som har overdrevet respekt for seg selv.

Les også: Driver byens siste bruktbutikk for vinylplater

Mer fra Dagsavisen