Kultur

Flere avsløringer i vente

Dokumentarfilmen «The Magnitsky Act – Behind the Scenes» fortsetter å være kontroversiell.

Samtidig som filmen har hatt sine første åpne festivalvisninger under filmfestivalen i Bergen denne helgen, er Helsingforskomiteens høring om filmen og dens funn i Sergej Magnitskij-saken, utsatt på ubestemt tid.

Stiller spørsmål

Filmen stiller spørsmål ved den offisielle versjonen av det som skjedde da skatterådgiveren Sergej Magnitskij ble funnet død i en varetektscelle i Moskva i 2009. Ved filmens slutt er fortsatt en rekke spørsmål åpne, ettersom påstander ikke stemmer overens med dokumenter i saken. Utforskningen fra filmskaperen Andrej Nekrasov kommer til å fortsette i og med at enda en film er under innspilling. Filmskaperne lager en oppfølgingsfilm både for å få fram ny informasjon, men også fordi etterspillet av «The Magnitsky Act – Behind the Scenes» er blitt en del av saken, gjennom krav om stansing av filmen og trussel om søksmål fra den amerikanske milliardæren William «Bill» Browder, noe som førte til at visningen under kortfilmfestivalen i Grimstad i sommer ble avlyst.

I Bergen i helgen gikk imidlertid visningene av stabelen. Den kontroversielle filmen er hele 2 timer og 40 minutter lang, både på grunn av motstridende informasjon i saken, men også fordi filmskaperen Andrej Nekrasov selv går gjennom en utvikling der hans bilde av saken gradvis endres.

Les også: Tar Magnitsky-film til Moskva

Endret fokus

Andrej Nekrasov har tidligere laget flere Putin-kritiske filmer, blant annet «Rebellion: the Litvinenko Case», om dissidenten Alexander Litvinenko som ble likvidert med gift i London i 2006. For seks år siden kom Nekrasov på sporet av det som så ut som en lignende dissident-skjebne, saken om skatterådgiveren Sergej Magnitskij som døde i fengsel i Moskva i 2009. Han påbegynte en dramatisert film om saken, med milliardæren William «Bill» Browder som støttespiller og viktig kilde. Underveis begynte han å tvile på materialet, og filmen skulle etter hvert handle like mye om hvordan motstridende informasjon peker mot at skatteunndragelsene som Magnitskij angivelig var i fengsel fordi han ville avsløre, ikke nødvendigvis hadde gitt berikelser til korrupte politifolk, slik Browders versjon lød.

− Jeg så at bildemateriale og andre omstendigheter ikke var konsistente med oppfatningen av at Magnitskij skulle ha vært banket opp og torturert av sju fengselsvakter. Og jeg så at han hadde vitnestatus mens han var i varetekt, mens Browder hevder at Magnitskij hadde rettet en anklage mot politifolk, selve grunnlaget for en varsler-status. Disse hullene reiste spørsmål, og for meg som dokumentarist er det eneste naturlige å etterforske spørsmål når de dukker opp, sier regissør Andrej Nekrasov til Dagsavisen.

Investoren og milliardæren William «Bill» Browder var Sergej Magnitskijs oppdragsgiver i Russland. Ifølge Nekrasov har investoren bygget sitt selskap Hermitage Capital Management på investeringene i Russland fram til 2006.

− Browder kom til Russland med 25 millioner dollar og da han forlot Russland var han god for mangedoblede 5 milliarder dollar, ifølge Andrej Nekrasov.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dømt

Med til historien hører at Bill Browder er dømt til ni år fengselsstraff in absentia i Russland for skatteunndragelser. Browder hevder i stedet at det var korrupt politi som beriket seg ved å «stjele» selskapene hans.

− Jeg har i mange av mine tidligere filmer stått på de russiske dissidentenes side, og i utgangspunktet så jeg ikke det at Browder dro fra Russland med en milliardfortjeneste som et hinder for at han også kunne være en menneskerettsforkjemper. Men etter hvert som jeg gravde dypere endret bildet seg, sier Nekrasov til Dagsavisen.

Nekrasovs film har altså endret fokus underveis i arbeidet, og dette er noe av bakgrunnen for trusselen om søksmål fra Browder mot visninger av filmen, noe som førte til avlyst visning under kortfilmfestivalen i Grimstad i sommer. Filmfestivalen i Bergen, som viste filmen nå i helgen, mottok ingen juridisk kommunikasjon fra Browder i forkant av visningen. Det er også planlagt kinovisninger både i Helsinki og København, så filmen er nå på vei ut til publikum.

− Det virker som om Browder har lagt om strategien sin, hans rådgivere ser at det å lage bråk omkring visningene bare øker oppmerksomheten rundt filmen, sier festivalsjef Tor Fosse i Bergen Internasjonale filmfestival til Dagsavisen.

Debatt: En trist utvikling for Norge

Lager oppfølger

Like fullt opplever filmskaperne stadig at uvanlige virkemidler tas i bruk mot filmen, og dette er en av grunnene til at de er i gang med en oppfølgingsfilm.

− Det blir oppfølgingsfilm av flere grunner. Den ene er at vi stadig kommer over ny informasjon, en annen er at dette sakskomplekset er altfor stort for bare en film. I tillegg vil vi formidle prosessene vi har vært igjennom under lanseringen, der det har vært drevet en målrettet kampanje for å diskreditere filmen. Det har vært lagt press på festivalsponsorer, og både menneskerettighetsorganisasjoner og politikere har latt seg manipulere, sier produsent Torstein Grude til Dagsavisen.

Helsingforskomiteen er blant dem som har anklaget filmen for å være ensidig. Opprinnelig skulle Helsingforskomiteen arrangere en høring om filmen og Magnitskij-saken i dag, men denne høringen er nå utsatt.

Ønsker høring velkommen

− Jeg har ønsket en høring velkommen, men det opplegget som ble presentert var mangelfullt. For det første var det satt av lite tid til faktisk gjennomgang av funnene i filmen, og for det andre var panelene ganske ujevnt sammensatt, blant annet gjennom at jeg selv ikke fikk delta i hovedpanelet der Bill Browder skulle delta, sier regissør Andrej Nekrasov til Dagsavisen.

− Vi får se hva som skjer, men i utgangspunktet har Helsingforskomiteen sagt at de vil få til en høring på et senere tidspunkt, der det også skal settes av mer tid til saksgjennomgang, legger Nekrasov til.

Mot slutten av filmen hevder Nekrasov at avdøde Sergej Magnitskij til tross for den motstridende informasjonen må sees på som et offer, men en annen type offer enn han først trodde.

− I det legger jeg blant annet at Browder kunne ha gjort mer for Sergej Magnitskij mens han satt fengslet i 2008–09. I Russland finnes det mange måter for en milliardær å gjøre et fengselsopphold enklere for en medarbeider, blant annet kausjon. En grunn til at det burde ha vært gjort, er at Magnitskijs helsetilstand var dårlig allerede før han ble fengslet, sier regissør Andrej Nekrasov i en siste brannfakkel.

Mer fra Dagsavisen