Film

Filmet den lange veien hjem

Historien til den papirløse flyktningen Emanuel Agara berørte mange da dokumentaren «Imagining Emanuel» ble sendt på TV i 2011. Etter ti år i et vakuum i Norge har han endelig kommet seg hjem.

Det er 17. mai og Emanuel Agara går over brua ved Hausmanns gate. Han filmer seg selv, og i bakgrunnen synes bunadskledde folk i feststemning. De synger «Norge i rødt, hvitt og blått». Siden 2003 har han vært i Norge. Han får ikke oppholdstillatelse, men kan heller ikke reise hjem til Liberia fordi han ikke har identifikasjonspapirer. Situasjonen er fastlåst.

Det er i denne situasjonen vi møter Emanuel Agara i filminstallasjonen «Out of Norway», som vises som en del av Høstutstillingen som åpner lørdag.

Filminstallasjonen består av filmmateriale som Agara har filmet fra Norge, og under sin hjemreise til Liberia, som han i fem år forsøkte å få lov til å reise hjem til, før han i fjor reiste ulovlig.

Det var regissør Thomas Østbye som spurte om Agara kunne dokumentere hjemreisen.

- Det har resultert i over 40 timer med materiale, og flere kameraer er blitt stjålet underveis, forteller Østbye.

Flyktet fra krig

Emanuel Agara fikk mye oppmerksomhet etter at dokumentarfilmen om hans historie, «Imagining Emanuel», ble vist på NRK i 2011.

Agara forklarte til norske myndigheter, da han kom hit i 2003, at han ble født i Liberia. På grunn av borgerkrigen som herjet i hjemlandet, hadde han flyktet sammen med moren og søsteren sin. Søsteren ble borte, og han reiste med moren sin til Ghana.

Her levde de på gaten fram til moren døde av tuberkulose.

Agara kom seg om bord på et skip, gjemte seg i et propellrom, og endte til slutt opp i Norge.

Blant annet på grunnlag av en språktest konkluderte norske myndigheter med at han neppe kunne være fra Liberia.

- Norske myndigheter har to ganger forsøkt å tvangssende Agara til Ghana. Men begge gangene er han blitt returnert. Ghanesiske myndigheter mener han ikke er fra landet, sier Thomas Østbye, som kom i kontakt med Agara gjennom Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF).

Innesperret

Agara var innesperret på Trandum utlendingsinternat i omtrent et år, der han ble vekket hver halvtime, og bodde i et stort rom med kun senger. Musikkanlegg var ikke tillatt.

- Han ba om at politiet skulle ta ham med ut i skogen og skyte ham. Han ville heller dø enn å ha det sånn, sier Østbye.

Agara har også tilbrakt mye tid som hjemløs i Oslos gater.

- Handlingsrommet hans var borte. Han kunne ikke reise fra Norge uten ID-papirer, og han kunne heller ikke jobbe i Norge. Han var redd for å ende opp som kriminell, forteller Østbye.

I løpet av årene i Norge ble Agara kjent med en mann ved navn Asgeir Føyen, som ga ham husly. Sønnen til Føyen bestemte seg for å reise ned til Liberia for å sjekke om det lot seg gjøre for Agara å få komme dit. Etter møte med immigrasjonsministeren der, ble Agara ønsket velkommen hjem. Men selv da fikk ikke Agara muligheten til å reise lovlig.

Reiste tilbake

- Han ville egentlig gjøre alt lovlig, men det kom til et punkt der han ikke orket mer, forteller Østbye.

Østbye hadde gitt Agara 50.000 kroner som han hadde mottatt som en menneskerettighetspris fra Kulturdepartementet for «Imagining Emanuel». Agara brukte pengene på å kjøpe seg illegale dokumenter og komme seg hjem til Liberia.

- Han reiste 31. august i fjor, og brukte rundt en måned på å reise gjennom Europa og Vest-Afrika, før han kom fram, forteller han.

Østbye har kontakt med Agara ukentlig.

- Han har det ganske fint. Han har begynt på skole og har fått en dame. Hun er visst også gravid. Det er utrolig hva Emanuel har overlevd, sier Østbye.

Nå er planen til Østbye å søke om støtte for å lage en lengre film om hjemreisen til Agara.

- Jeg håper man kan få en debatt om hvordan vi kan unngå at vi har illegale immigranter som oppholder seg her. Det er en uverdig situasjon, også for det norske rettssystemet, og det må være mulig å få et system som ikke setter folk i en slik situasjon. Emanuel selv har vist at det må gå an å løse saker som hans mye raskere, hvis man tar asylsøkerens historie på alvor, sier Østbye.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Dette er saken

Emanuel Agara kom til Norge i 2003, og forklarte at han hadde flyktet fra borgerkrigen i Liberia.

Norske myndigheter har hele tiden ment at han egentlig er fra Ghana, og har forsøkt å sende ham dit to ganger. Ghanesiske myndigheter har sendt ham tilbake begge gangene.

Thomas Østbye laget dokumentaren «Imagining Emanuel» om hans historie. Dokumentaren er blitt vist på MoMA i New York, og har vunnet flere priser.

I 2011 ble Østbye tildelt Kulturdepartementets menneskerettighetspris på 50.000 kroner, og Østbye ga disse pengene til Agara.

Etter å ha forsøkt å få returnere lovlig til Liberia i en årrekke, valgte Agara å bruke pengene på ulovlige dokumenter, så han fikk kommet seg hjem.

Nå har han fast bopel, kjæreste og skal snart bli far i Liberia.

I «Imagining Emanuel» har Østbye intervjuet både Politiets utlendingsenhet og UDI om saken til Agara.

Kilder: «Imagining Emanuel», NRK.no, Dagbladet og Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen