Film

Filmbransjen tapte kampen

Pressestøtten er reddet, og det samme er kunstner-
stipendene og sju millioner til den frie scenekunsten. Men filmbransjen må svelge et enda større kutt neste år enn det som var varslet.

Både mediebransjen og kunstnere og flere aktører i det frie scenekunstfeltet kan puste lettet ut. Regjeringens budsjettforhandlinger med Kristelig Folkeparti og Venstre har ført til endringer i kulturbudsjettet.

* Pressestøtten holdes på samme nivå som i 2013. Det betyr at det planlagte kuttet på 50 millioner reduseres med 26 millioner, men det legges opp til at Stortinget skal se på nye modeller for støtten og et tak for hvor mye hver avis kan få.

* Kunstnerstipendene, som skulle kuttes neste år, blir likevel opprettholdt. 15 millioner er satt av til det.

* I tillegg er over sju millioner satt av til det frie scenekunstfeltet.

Men ikke alle jubler. For å dekke inn ekstra midler til scenekunstfeltet tas ytterligere 3,7 millioner fra Norsk Filmfond, som dermed er kuttet med over 36 millioner kroner.

- Katastrofe

- Da vet jeg nesten ikke hva jeg skal si, sier produsent for blant annet storsuksessen «Kon-Tiki», Aage Aaberge, til Dagsavisen. Han er en av aktørene i bransjen som har engasjert seg i kuttet som den blåblå regjeringen har pålagt Norsk Filmfond for neste år.

- Dette vil bety at det er tre eller fire filmer som ikke vil bli noe av, og da er det kanskje tre selskaper som allerede har brukt penger på å utvikle filmen. Det er en katastrofe for selskapene som da mister denne støtten neste år. Det er et politisk valg og et ganske klart signal til bransjen, sier Aaberge.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har påpekt at det produseres mye film i Norge, og hun tror ikke det er krise om det produseres noe mindre.

- Det viser at hun ikke forstår hvordan dette fungerer. Jeg regner med at det er selskaper som vil få store problemer med dette, sier Aaberge, som mener filmbransjen har lykkes de siste årene.

- Politikerne bestemmer hva som er målsettingen, og vi har hatt en periode hvor vi har hatt en offensiv filmpolitikk. Det har vi tatt imot med åpne armer, og møtt kravene. Dette er en veldig nedtur, og jeg opplever det som en straff, sier Aaberge.

Fikk hakeslepp

- Jeg fikk hakeslepp, sier leder for Produsentforeningen, Leif Holst Jensen. Han mener bransjen nå har en stor jobb å gjøre for å forklare konsekvensene av kuttet.

- Den retorikken som Kulturdepartementet bruker om at vi har hatt en stor budsjettvekst, vil jeg tilbakevise. Filmmidlene har ikke økt mer enn andre deler av kulturbudsjettet. Nå vil det bli færre premierer og det vil også få store konsekvenser for TV-drama og spill, sier han. Og kuttet vil få ringvirkninger, mener han.

- Med dette kuttet, og det vi også vil tape av privat finansiering som følger av dette, regner vi med at bransjen vil tape totalt 100 millioner. Det betyr at noen av selskapene kan måtte legge ned. For kinopublikummet betyr det at det kan bli lenger mellom hver film du ønsker å se, sier Jensen.

Leder for Venstre, Trine Skei Grande, sa på pressekonferansen i Stortinget i går at endringene de har gjort i kulturbudsjettet har vært personlig viktig for henne.

- Disse endringene var viktige fordi kuttene ville rammet så mange. Men jeg skulle gjerne ha sett at vi fikk gjort noe med filmkuttet også. Det vil vi fortsette å kjempe for de neste årene, sier hun til Dagsavisen.

Fra KrF er tonen imidlertid en annen.

- Det er nok andre områder som jeg synes er mer problematisk, sier kulturpolitisk talsmann, Geir Bekkevold. Han forteller at pressestøtten var en viktig seier for KrF, og er mer bekymret blant annet for kuttene i midlene til Kulturrådet.

Forsvarer kutt

Kulturminister Thorhild Widvey mener kulturbudsjettet er blitt enda bedre, tross at hun ikke fikk gjennom kuttet i pressestøtten, slik Høyre ville.

- Vi forholder oss til at de andre partiene også skal ha en påvirkning, sier hun. Om konsekvensene for filmbransjen som Produsentforeningen peker på, sier hun:

- Alle som opplever kutt vil alltid ha slike vurderinger. Men det er ikke sikkert at å produsere like mange filmer som før skal være målet framover, sier hun.

- Men dette får også konsekvenser for TV-drama, som finansieres av samme potten. Dere har sagt at dere vil at NRK skal produsere mindre eget TV-drama, og kutter samtidig i pengene som produksjonsselskapene kan søke på. Hvem skal opprettholde produksjonen?

- Vi kan ikke trekke konklusjoner ennå, men det er sikkert andre typer produksjonsmiljøer som kan gjøre dette, og sikkert andre finansieringskilder.

- Hvilke?

- Vi har ikke løsningene på alt framover, avslutter Widvey.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen