Film

«What Keeps You Alive»: Thriller med uortodokse vendinger

«What Keeps You Alive» bygger opp et betydelig spenningsnivå mens den utforsker ubehagelige spørsmål om parforhold.

Dagsavisen anmelder

4

DRAMA

«What Keeps You Alive»

Regi: Colin Minihan

Canada, 2018

Kompetente lavbudsjett-thrillere som dette settes sjeldent opp på kino her hjemme. «What Keeps You Alive» er en effektiv, slem rakker preget av stødig regi, sterke skuespillerprestasjoner og et temmelig svakt manus. Du har hørt denne historien før: om et ektepar i villmarken som jages av en psykopat. «What Keeps You Alive» har imidlertid et par elementer som skiller seg ut: for det første er dette ekteparet to unge kvinner. Og for det andre byr filmen på en tidlig overraskelse. Hvor mye vet vi egentlig om hva som rører seg inne i hodet på dem vi har valgt å dele livet med?

Jules (Brittany Allen) og Jackie (Hannah Emily Anderson) feirer sin første bryllupsdag på Jackies familiehytte; en avsidesliggende hus isolert mellom skog og innsjø. Jackie forteller en urovekkende historie om den gangen hun skjøt en bjørn, og lærte en verdifull leksjon om at «du bare dreper det som holder deg i live». Den første tredjedelen av «What Keeps You Alive» har alle kjennetegnene til et lavmælt indie-drama, men det er nok av illevarslende undertoner her. Så banker Jackies barndomsvenninne Sarah (Martha MacIsaac) uventet på døren, og dette legger an til å bli et sjalusidrama. Isteden tar filmen en helt annen retning inn i «katt jager mus»-territorium med alt det innebærer av psykologiske maktspill, blodige drap, stygge bruddskader og visesang. Dette har sine likhetstrekk med fjorårets franske hevnthriller «Revenge», men er ikke besittelse av den samme, tidsriktige #metoo-vinklingen og renskårne minimalismen.

Det hjelper veldig at Colin Minihan er en såpass begavet regissør, som kommer opp med noen visuelt imponerende scener og bygger opp en trykkende atmosfære. Fortellertempoet hans er trolig mer dvelende enn mange skrekkfilmentusiaster vil sette pris på. Hovedpersonene tar noen hoderystende idiotiske avgjørelser som tærer på tålmodigheten, men til gjengjeld er filmen virkelig bra spilt.