Film

Terningkast 5: Løsrivelse på flere plan

Varmt og klokt drama om forelskelsens revolusjon i omveltningenes Tunisia.

Dagsavisen anmelder

5

DRAMA

«Hedi»

Regi: Mohamed Ben Attia

Tun./Fr. - 2016

Det kan være brysomt å bli vekket. Hedi har hele livet diltet etter morens pipe hva gjelder livsstil, bopæl, yrkesvalg og et nært forestående giftemål med en kvinne han i likhet med alt annet stiller seg helt likegyldig til. Så på en forretningsreise møter han Rym, og gjennomsnittsmannen bråvåkner i møte med fysisk tiltrekkelse, en kvinne som ser han og har egne meninger.

Resultatet er en plutselig overbevisning av å måtte ta kontrollen over eget liv. Men hvordan skal han forklare det for mor? Scenarioet er ikke ulikt det hjemlandet Tunisia nylig har gjennomgått, og slik legger langfilmdebutant Mohamed Ben Attia opp en klok film om revolusjon og frihet på såvel det følelsesmessige og personlige plan, som på et nasjonalt politisk nivå der handlingen finner sin vei i omveltningenes kjølvann.

Lag på lag tegner Attia et lands skjebne og usikre framtid, alt mens Hedis drømmer blir en veiviser mot et ennå uvisst mål.

De belgiske Dardenne-brødrene har produsert filmen, noe som i sammenhengen blir en kvalitetsforsikring for hvilke stemninger og problemstillinger man kan forvente seg.