Film

Tannløst fjortisgrøss

Uhu, se opp for den skumle mobilappen!

Dagsavisen anmelder

2

HORROR

«Countdown»

Regi: Justin Dec

USA, 2019

Julen ringes inn med en tenåringsvennlig grøsser som føles omtrent like frisk som en «Crazy Frog»-ringetone på en Nokia-mobil: en uinspirert blanding av «Final Destination»-serien, den ti år gamle nyinnspillingen av Takashi Miikes «One Last Call» og «Truth or Dare» (2018).

I motsetning til kinoaktuelle «Black Christmas» er ikke «Countdown» det spor interessert i å gjøre noe nytt med gamle formler, og nøyer seg med å være en blek etterlikning av langt bedre forbilder.

Dette føles som et rent salgsprodukt snekret sammen etter et raskt pitch-møte, bygget rundt konseptet: hva om det fantes en app alle kidsa lastet ned, som fortalte deg når du skal dø? Og hva om den appen egentlig var skapt av en demon med over middels ferdigheter innen dataprogrammering, som blir veldig amper hvis du prøver å forandre skjebnen din? 

Som tankelek er ikke dette verdens verste utgangspunkt: hvis du hadde muligheten til å vite når du skal dø, ville du ta den – eller hadde du foretrukket å leve i uvisshet?

Hvis appen viser at du har over åtti år igjen kan du puste ut og slappe helt av, men hva om den forteller at utløpsdatoen din går ut om noen timer? Vil du egentlig vite noe sånt…? Synd «Countdown» ikke gjør noe spennende med dette konseptet, hinsides det aller mest åpenbare.

Den nyutdannede sykepleieren Quinn Harris (Elizabeth Lail) blir seksuelt trakassert av den sleske overlegen Dr Sullivan (Peter Facinelli) da hun lar seg presse til å laste ned «Countdown»-appen. Den forteller at Quinn bare har noen dager igjen før hun legger på det metaforiske røret.

Quinn avviser hele greia som et ondskapsfullt pek, helt til den unge pasienten Evan (Dillon Lane) forteller om kjæresten Courtney, som døde hjemme på baderomgulvet under mystiske omstendigheter. På sekundet da «Countown»-appen forutså at hun skulle dø. Evans egen «Countdown»-klokke forutsier at han vil dø under en operasjon, og da han trosser skjebnen ved å stikke av faller han til sin død i et trapp.

Mens klokken telles ned blir Quinn terrorisert av en demonisk skikkelse og hjemsøkt av sin avdøde mor.

Panikken øker enda mer da hun oppdager at lillesøsteren Jordan (Talitha Bateman) også har lastet ned denne appen, og hun har enda kortere tidsfrist før telleverket når null. Søstrene slår seg sammen med kjekkasen Matt (Jordan Calloway) og søker hjelp hos presten John (P.J. Byrne), en demonologi-nerd som håper på å finne et smutthull i «Countdown»-appens strenge brukerbetingelser.

Dette kunne ha fungert som en svart lavbudsjettkomedie, men regidebutanten Justin Dec prøver ta historien helt alvorlig.

«Countdown» åpner allikevel opp en del logiske brister som gjør filmen mer moro enn den prøver å være. Fordi brutale voldsomheter ikke er en opsjon må Justin Dec lene seg tilbake på billige «bøh!»-scener tyvlånt fra en rekke japanske grøssere.

Dette kan muligens være litt småskummelt hvis du er rundt fjorten år og aldri i ditt liv har sett en skrekkfilm før.

Men det føles skrekkelig bortkastet at en middelmådig samlebåndsgrøsser som dette settes opp på kino i Norge, mens så mange av årets beste sjangerfilmer knapt er tilgjengelig på streaming.