Film

«Swingers»: Nårvei, null påints

Urk. Denne fyrrige folke-komedien samler en god bunt med dyktige komikere, men klarer ikke å lokke fram så mye som et lite flir.

Dagsavisen anmelder

2

KOMEDIE

«Swingers»

Regi: Andrejs Ekis & Stig Frode Henriksen

Norge, 2019

Jeg mistenker at noe har gått tapt i oversettelsen, for dette startet ikke opp som et helnorsk prosjekt. «Swingers» er en nyinnspilling av en latvisk sexkomedie med samme navn, som ble en publikumssuksess i hjemlandet etter premieren i 2016. Siden den gangen har den originale regissøren Andrejs Ekis stått bak en rekke nyinnspillinger; den estiske versjonen hadde tittelen «Svingerid» (2017), den ukrainske het «Svinhery» (2018), og fikk dessuten i vinter oppfølgeren «Svinhery 2» – mens til neste år kommer den polske varianten «Swingersi». Det er mulig at Ekis ender opp i Guinness’ rekordbok for å ha nyinnspilt sin egen film flere ganger enn noen annen regissør i verdenshistorien, og i så tilfelle: Apsveicam! (ja, det er «gratulerer» på latvisk. Thanks, Google translate). Men først er det duket for den norske utgaven, som latviske Andrejs Ekis har regissert i samarbeid med «Død snø»- og «Kill Buljo»-kjenningen Stig Frode Henriksen. Han har vært med på å bearbeide manuset, og spiller en eksentrisk rollefigur som kunne ha fungert skikkelig bra i en bedre film.

Hans Rim-Tim-Tim er en trøndersk silkesjarmør med Clark Gable-bart og status som C- kjendis fra TV. En velstående dåsemikkel som spiser østers med ketsjup. Siden dette er Tims fødselsdag foreslår han en idé til sin vakre trofe-samboer Solveig (Aleksandra Ørbeck-Nilssen). Hun skal få finansiert nettbutikk for bikinikolleksjonen sin og ring på fingeren, hvis hun går med på en frekk kveld med kinky partnerbytte. En siste sexopplevelse før de blir gift og slår seg til ro med barn. De legger ut en kontaktannonse på en swingers-nettside, og får umiddelbart napp av jordnære Veronika (Eva Kasseth Røsten) - som desperat prøver å blåse litt liv i forholdet til den tafatte tusseladden Ulf André (Zahid Ali).

Siden historien utspiller seg i Trøndelag har de bestilt takeaway-sodd, og det er jo nesten på grensen til småmorsomt. Tim satser på å sjarmere trusene av Veronika, men har en overdimensjonert tro på sin seksuelle magnetisme. I oppstarten virker hun mer interessert i Solveig, men alt går naturligvis ikke etter planen. I den samme boligblokken blir den unge skjønnheten Irene («Bloggerne»-Kristine Ullebø) låst ute på verandaen til eks-elskeren sin, bare ikledd en liten neglisje. Hun banker på hjemme hos den enfoldige Rosenborg-spissen Thorvald (Mikkel Bratt Silset), som er totalt ute av stand til å skjønne at denne sexbomben vil ligge med ham.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utenfor boligblokken står forresten Rosenborg-treneren Inge Brigtsen (Morten Ramm) med en bukett roser og hundebæsj på skoen, mens han prøver å manne seg opp for å be om unnskyldning til kjæresten sin. Mon tro om ikke disse kåte luringene blir viklet inn i erotiske forviklinger. At hele historien bygger på hysterisk usannsynlige tilfeldigheter fungerte muligens bedre i originalen, men det er vanskelig å begripe hvorfor akkurat denne syltynne historien har blitt filmatisert et halvt dusin ganger.

Det er samtidig lett å se hvor Stig Frode Henriksen har lirket inn sine egne vittigheter, og hvor han har vært tvunget til å holde seg innenfor rammene til den latviske originalen (som neppe inneholdt referanser til Lars Mjøen, rumpeslikking og Rosenborg). Det er godt mulig at disse romantiske forviklingene var hysterisk, tåretrillende kanon-gøyale i Latvia, men noe har åpenbart gått tapt i oversettelsen. Særlig Zahid Ali virker ekstremt ubekvem her, muligens fordi han er tildelt en skrekkelig utakknemlig rolle. Ingen kommer særlig godt ut av «Swingers», og det er nærmest ubehagelig å se såpass mange dyktige kjentfolk kjempe så hardt i motbakke uten å få noe til å klaffe.