Film

Sprengstoff om Snowden

Den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Citizenfour», om Edward Snowdens avsløringer av massiv overvåking, er fortsatt sprengstoff. I tillegg er filmen fordømt bra dokumentarhåndverk.

Dagsavisen anmelder

5

DOKUMENTAR

«Citizenfour»

Regi: Laura Poitras

USA/Ty., 2014

Dokumentarskaperen Laura Poitra har tidligere laget to dokumentarer om amerikansk krigføring og overvåking. Det gjorde at Edward Snowden allierte seg med henne og med journalisten Glenn Greenwald, etter at han konkluderte med at overvåkingen han hadde vært med å gjøre mulig, nå har blitt så massiv at den truer demokratiet. Tilliten mellom Snowden og hans budbringere gjør at det filmen viser er de faktiske opptakene fra vårdagene i 2013 da Edward Snowden låste seg inne på et hotellrom i Hongkong (utenfor amerikansk jurisdiksjon) for å gå gjennom materialet og vurdere sammen med sine allierte hvordan dette skulle offentliggjøres.

Dette er hoveddelen av filmen, men den begynner ikke der. I stedet setter den rammen gjennom å se på hvordan de mange tegnene på at overvåking foregikk, allerede før Snowden bekreftet det, har preget legitim aktivisme og hemmet demokratisk diskusjon. Vi ser CIA- og NSA-toppenes benektelse under ed av rutinemessig overvåking av vanlige mennesker, noe Snowden-avsløringene beviste at helt utvilsomt foregår. Det dreier seg ikke kun om hvem du kommuniserer med og hva du sender over nettet, men også om din søke-historikk.

Selv om Snowden-historien er spennende nok, hvordan avsløringene foregikk, vurderingene som måtte tas og det massive presset mot Snowden, så mister filmen aldri det overordnede perspektivet. Hvorfor avsløringene er viktige har rangen foran hvordan de foregikk, selv om begge deler veves intelligent sammen gjennom unikt materiale. Oscar-prisen til filmen bør være et tegn på en oppvåkning også i USA, i forhold til at overvåking med de midlene man har til rådighet i internettalderen har gått over stokk og stein. Snowden selv hører man sjelden noe fra for tida, fra hans russiske eksil, selv om satirikeren John Oliver fikk ham tale nylig i et mer humoristisk innslag (vel verdt å sjekke ut). Det man ser i filmen er uansett at om Edward Snowden med tida får større frihet igjen, så vil han bli en utmerket åpenhets-talsmann. Selv om man absolutt tror på ham, når han i filmen sier at det å unngå å havne i en «personality»-besatt medieverden er en viktig grunn til at han har valgt sine budbringere med omhu. «Citizenfour» viser at han neppe kunne ha funnet noen bedre sendebud enn den Berlin-baserte dokumentaristen Laura Poitra og den Rio-baserte journalisten Glenn Greenwald. Begge gir klart uttrykk for at en grunn til at de kan fortsette sitt arbeid er at de ikke er avhengige av å ha muligheten til USA-innreise.