Kultur

Slagferdig Soderbergh

- Jeg tenkte at nå har dere sett så mye tungt og trist på festivalen at dere måtte få litt moro, sier Steven Soderbergh.

BERLIN (Dagsavisen): Og hans nye «Haywire» er nettopp det, ren og skjær sjangermoro. Mye nonsens ble det også på pressekonferansen etter visningen av filmen på Filmfestivalen i Berlin.

Noe annet er ikke å vente når Soderbergh drar med seg Michael Fassbender og Antonio Banderas, som i filmen bokstavelig talt slås helseløse av Gina Carano. Den som ikke vet hvem hun er, vil få seg en øyeåpner på YouTube, og finne ut at en av verdens fremste kampsportstjener har gått over til actionfilmen. En film om USAs fremste fysiske våpen - Carano selv - som kvinnelig CIA-agent på oppdrag i blant annet Barcelona og Dublin. Når en av hennes egne prøver å drepe henne, må hun finne ut hvem som står bak.

- Det er noe av det beste jeg har vært med på, sier Carano om filmen, som er det nærmeste Soderbergh kommer en «Jason Bourne», med Carano som en enmannshær filmen gjennom.

Blodig og fælt

Før Soderbergh tilbød rollen som nok en hardtslående agent til Michael Fassbender («Shame», «X-Men») spurte han rett ut om han hadde noen motforestillinger mot å slå en kvinne i ansiktet med all kraft. Fassbender var avventende.

- Forskjellen er at Gina slår hardere enn de fleste menn, men du vil samtidig jobbe med noen som du er fysisk samstemt med. Du vil ikke at noen skal bli skadet, men det må samtidig se ordentlig ut, både blodig og fælt. Gina ville slått livskiten ut av meg under de rette omstendighetene, sier Fassbender og ler mot Carano ved siden av.

I Berlin ser hun mer glamorøs enn farlig ut, men smilet bedrar.

- Det er flere aspekter ved tilblivelsen av «Haywire», men saken er at jeg var interessert i å lage en film med Gina. Hadde hun sagt nei, ville det ikke blitt noen film. Den var egentlig ferdig før «Contagion», men jeg er fornøyd med at den kommer ut først nå, sier regissøren bak kjente filmer som «Sex, Lies And Videotape», «Syriana», Che Guevara-filmene og «Ocean’s Eleven»-serien og flere politiske filmer.

- Jeg tror jeg går inn en fase med morsommere og lettere filmer nå, sier han.

På fylla med Matt

Soderbergh blir dermed konfrontert med ryktene om at han vil pensjonere seg, slutte å lage film. Da retter han ryggen, lener seg fram og sier: - La meg gi et godt råd. Gå aldri på fylla med Matt Damon hvis du sier noe som du ikke vil at pressen skal få høre. Han har en farlig hukommelse og sa det selvsagt til USA Today. Jeg har sagt selv også at jeg trenger ein pause, men da Matt sa det eksploderte det. Men jeg har laget en film nå hver niende måned siden «Out Of Sight», så jeg kommer til å trappe ned, sier han.

Mer fra Dagsavisen