Ingrid Bolsø Berdal, Kåre Conradi og den britiske skuespilleren Brian Cox tar en titt under kistelokket i filmen «Wide blue Yonder - begravelse til besvær». FOTO: EUROPAFILM

Skandalefilm 
får premieredato

Etter fem år i en rettighets- og konkursmølle har den norsk-engelske filmen «Wide Blue Yonder - begravelse til besvær» fått dato for norsk kinopremiere.

- Denne gangen er premieren faktisk spikret. Jeg har følt meg som en idiot tidligere, men nå har vi en fysisk kopi av filmen i hus. Nå kan vi endelig si at ting er plass, sier en fornøyd Egil Ødegård som er daglig leder for distribusjonsselskapet Europafilm.

Etter en mangeårig kamp og flere utsettelser kan han endelig komme med melding om at filmen «Wide Blue Yonder - Begravelse til besvær» vil få norsk kinopremiere 25. mai i år.

- Vi kom inn som distributør for filmen for tre år siden. De som har vært med fra begynnelsen har fulgt denne prosessen i snart fem år. Det er deilig at vi endelig får den ut, sier Ødegård til Dagsavisen.

 

Konkursbo

Den britiske regissøren Robert Young fikk med seg et stjernelag av norske og internasjonale skuespillere, som Lauren Bacall, Brian Cox og Sverre Anker Ousdal, da den folkelige komedien «Wide Blue Yonder» ble spilt inn på Vestlandet i 2007. Etter flere utsettelser hadde den premiere under filmfestivalen i Haugesund høsten 2010.

- I utgangspunktet trodde vi alt var i boks da filmen hadde premiere i Haugesund. Så gikk den engelske produsenten konkurs og rettighetene var låst i et bo i lang tid. Nå er konkursen endelig ferdigbehandlet og vi kan ha premiere. Filmen har nok tapt en del på at den har vært ute flere gangen før, men jeg tror det er en komedie som folk vil like, sier Ødegård.

Da filmen ble vist høsten 2010 valgte VG, Aftenposten og Nettavisen å anmelde filmen. Samtlige ga den terningkast tre.

 

Store krav

Selv om distributøren kan se seg fornøyde når filmen får kinopremiere neste uke, sitter fortsatt de norske produsentene Euromax Film Production igjen med milliongjeld. Blant annet er det inne et krav fra Norsk filminstitutt (NFI) på 1,2 millioner, som er tilbakebetaling av lanseringsstøtte høsten 2010. Allerede i september i fjor fikk produksjonsselskapet beskjed om at pengene måtte tilbakebetales siden filmen ikke hadde hatt en ordentlig norsk kinopremiere. I desember meldte Aftenposten at Kulturdepartementet som ankeinstans fastholdt vedtaket og at fikk Euromax 14 dager på betale tilbake pengene. Fire måneder senere forteller NFI til Dagsavisen at de ennå ikke har sett noe til pengene.

- Kravet står fortsatt ved lag, og produsenten står ansvarlig hos oss. Vi har ikke hørt noe fra dem på lenge. Selv om de nå har fått premiere dato skal vi likevel ha tilbake pengene, sier Stine Helgeland, lanseringsdirektør i NFI.

Med sikret premieredato kan produsentene igjen søke om lanseringsstøtte til filmen.

- Penge vi har fått skal brukes til lansering nå som vi endelig har fått dato, sier Styreleder Bjarne Hareide i Euromax Productions til Dagsavisen.

Han er for tiden på rundreise i USA og kommer hjem i slutten av neste uke.

- Alt har gått så fort. Jeg vil ta kontakt med NFI så fort jeg kommer hjem, for å høre hva vi må gjøre rent formelt. Nå er jeg først og fremst kjempeglad for at denne historien ser ut til å få en lykkelig slutt, spesielt på vegne av kreditorene. Endelig kan filmen vises på kino, sier han.

 

Ubetalt lønn

Filmen skapte overskrifter da store finansieringsproblemer førte til konflikt, forsinkelse og siden full stans i produksjonen. Det viste seg at folkene bak filmen ikke hadde hentet inn mer enn drøyt halvparten av pengene til finansieringen. Flere medvirkende hevdet at de ikke fikk betalt. Kåre Conradi var tillitsvalgt for skuespillerne da problemene meldte seg og kalte filmen «et kaosprosjekt, men et lærerikt sådant», i et intervju med Dagbladet.

inga.semmingsen@dagsavisen.no