Kultur

Shakespeares forsvarer

I kinodokumentaren «Shakespeares skjulte sannhet» prøver den norske hobbykryptografen Petter Amundsen nok en gang å fremme sine teorier. Britiske Robert Crumpton lot seg ikke overbevise.

- Shakespeare skrev Shakespeare. Det er jeg helt sikker på. Ferdig med saken, sier Robert Crumpton til Dagsavisen.

For tre år siden tilbrakte han ti dager med Petter Amundsen som skulle prøve å overbevise den britiske Shakespeare-eksperten om noe annet. Han mener nemlig at det ikke var Shakespeare, men Sir Francis Bacon som skrev den berømte dramatikerens verker, i en dekkoperasjon satt i stand av det mystiske brorskapet Rosenkreuzerne. Dette prøver å han å bevise ved å trekke fram koder og tallkombinasjoner som finnes i en av de første utgavene av Shakespeares samlede verker. Møtet mellom Amundsen og Crumpton har blitt til kinodokumentaren «Shakespeares skjulte sannhet».

To teorier

- Flere ganger tenkte jeg at filmen ville bli bedre om jeg ble overbevist av Petters argumenter, men det ville vært å lyve. Jeg tror ikke at Francis Bacon skrev Shakespeare. Petter befinner seg i en kryptografisk boble, mens jeg er i en akademisk boble. Han er en intelligent mann som har gjort et imponerende stykke arbeid, men noen ganger kan det være vanskelig å komme ut av boblen sin, sier Crumpton.

Noen vil kjenne Amundsens teorier fra TV-serien «Shakespeares skjulte koder», som gikk på NRK for noen år siden, eller boken «Organisten» skrevet i samarbeid med Erlend Loe. Selv om Crumpton er skråsikker på at Shakespeare skrev verkene som bærer hans navn, avskriver han ikke alle teoriene Amundsen presenterer.

- Selve forfatterspørsmålet pakket jeg inn i en boks og slapp i havet. Der er vi helt uenig. Likevel ser jeg ikke bort fra at Shakespeare og Bacon kjente til hverandre gjennom felles bekjente. Jeg kan også være villig til å tro at det fantes en gruppe med politikere og aristokrater som hadde kontakt og at Shakespeare var en del av Rosenkreuzerne, sier Crumpton.

- Altså, jeg utelukker det ikke. Men jeg er heller ikke overbevist, legger han til.

Lang ferd

Møtet mellom de to motstridende Shakespeare-entusiastene for tre år siden førte dem fra Oslo, til St. Albans og Stratford-upon-Avon. Det aller siste opptaket ble gjort i fjor, da de dro på skattejakt til en øy utenfor Nova Scotia i Canada. Om de fant skatten de lette etter skal ikke avsløres, men Crumpton håper flere vil undersøke øya i framtida.

- Jeg er ingen arkeolog, men håper at noen med kunnskap og penger kan utforske området nærmere. Det var noe veldig spesielt ved å være der, sier Crumpton om opplevelsen.

I kveld har filmen premiere på norsk kino, og hvis alt går etter planen vil den distribueres i Storbritannia etter sommeren.

- Jeg er stolt av filmen og håper den får et publikum. En del akademikere fra britiske toppuniversiteter vil nok se den kun for å riste på hodet og himle med øynene. Akkurat det er uunngåelig, sier han og ler.

- Men det ville vært fantastisk om filmen førte til at noen fikk øynene opp for at Shakespeare ikke bare handler om koder, men karakterer, fantastisk poesi og gode historier, sier Crumpton.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen