Film

Rødrussrampestreker

Isj. Her har vi et godt eksempel på den typen hjernedøde, såpeglatte salgsprodukter som gir hele skrekksjangeren et dårlig rykte.

2

GRØSSER

«Truth Or Dare»

Regi: Jeff Wadlow

USA, 2018

Markedsrettet mot uinteresserte tenåringer som uansett er for opptatt med å tekste til å følge med på hva som skjer, med en rolleliste full av tenåringer spilt av ukjente TV-skuespillere i trettiårene. «Truth or Dare» har rappet store deler av konseptet sitt rett fra den uendelig mer severdige «It Follows», og resten fra den betydelig mer underholdende «Final Destination»-serien. Regissør og medmanusforfatter Jeff Ludlow satser freidig på sin eneste gimmick: den feilslåtte klokketroen på at ansikter med digitale Aphex Twin-flir er skikkelig uhyggelige. Come to daddy! Så da er det jo litt synd at disse Snapchat-filter-dataeffektene er mer lattervekkende enn skremmende, og filmen omtrent like spennende som en runde flasketuten peker på etter kirkekoret. Det er ekstra skuffende at «Truth or Dare» kommer fra lavbudsjettselskapet Blumhouse, som den siste tiden har gitt oss oppviglerske godbiter som «Get Out» og «The Purge»-serien, samt sjangersuksesser som «Split» og «Insidious»-serien. De tar et enormt hopp tilbake med «Truth or Dare», som fikk sin spede start med pitch-konseptet «hva om vi lagde en grøsser med tittelen «Truth or Dare?», og deretter ble utviklet til et filmmanus med hjelp av en stor porsjon desperasjon og mye floppsvette.

Les også: Trodde rødhåret dame var klovn  ble vettskremt

Den prektige YouTube-videobloggeren Olivia Barron («Pretty Little Liars»-kjenningen Lucy Hale) har planer om å tilbringe «sping break»-ferien med å bygge hus for «Habitat for Humanity», men blir isteden dratt med på partytur til Mexico sammen med bestevenninnen Markie (Violett Beane) og en gjeng skolekompiser. De inkluderer Markies barske kjæreste Lucas (Tyler Posey), skaphomofile Brad (Hayden Szeto), den sosiopatiske dopdealeren Tyson (Nolan Gerard Funk) og Ronnie (Sam Lerner) - en slesk kåtradd som har en lei tendens til å si ting som «yo, beer me, bro!» uten et snev av selvironi. Siste kvelden i Rosarito føler alle at det er en kjempegod ide å bli med en fyr de ikke kjenner til et forfallent, katolsk kapell langt ute i ødemarken. Her forslår den mystiske sjarmøren Carter (Landon Liboiron) at de drikker øl og spiller «sannhet eller konsekvens»-leken (også kjent som «nødt eller sannhet»), sånn som man har det med å gjøre når man befinner seg i et forfallent kapell midt på natten i Mexico. Ingenting kan vel gå galt her? Carter avslører at han har lokket dem dit på falske premisser, og at han har null problemer med at de alle dør så lenge han får leve. Viser seg at denne runden med «Sannhet og konsekvens» er infisert av en rampete demon, som tvinger vennene til å delta i spillet helt til de dør. Tilbake på skolen begynner Olivia å se ordene «Truth or Dare» skriblet over alt, og blir terrorisert av medelever med forvridde demonflir som utfordrer henne til å velge sannhet eller konsekvens.

Les også: Dette er ikke for sarte sjeler

Det samme opplever vennene hennes, og de som ikke følger lekens regler ender opp med å begå selvmord på bisarre måter. I en normal skrekkfilm ville en stor del av attraksjonen være å se disse usympatiske ungdommene bli kverket på kreative måter, men «Truth or Dare» er utstyrt med en ungdomsvennlig PG-13-aldersgrense i USA – så mesteparten av kreativiteten har gått med til å klippe rundt hva som faktisk skjer med dem. Et par scener bærer dessuten preg av rene sensurklipp, noe som antyder at filmen på ett punkt skulle ha en høyere aldersgrense. Selv med disse åpenbare kompromissene kunne dette fortsatt ha blitt en underholdende tøysefilm, som stilte hovedpersonene ovenfor noen snedige moralske dilemmaer - men regissør Jeff Wadlow («Kick-Ass 2», Netflix-komedien «True Memoirs of an International Assassin») skusler bort hele premisset på fantasiløse fantestreker og hjernedøde såpeoperaintriger. En av ungdommene tvinges til å vise frem tissen sin på en bar, en annen må styrte en flaske vodka mens hun balanserer på et hustak. Noe sier meg at den demoniske skikkelsen som styrer «Truth or Dare»-spillet har en fortid som rødruss. Han er ellers mest opptatt av å sette vennene opp mot hverandre, mens Olivia tvinges til å fortelle sannheten om bestevenninnens Markies utroskap, og sin hemmelige forelskelse i kjæresten hennes – mens Markie tvinges til å knuse hånden hennes med en hammer. Å dessuten lirke inn referanser til seksuell misbruk og foreldre som begår selvmord føles feilvurdert i en fjollete film som dette, og de melodramatiske tragediene suger alle tilløp til moro ut av konseptet. Som konsekvens er «Truth or Dare» en skuffende klisjefest som uinspirert kopierer mye bedre filmer, og sannheten er at dette har fint lite på kino å gjøre.

Mer fra Dagsavisen