Film

Pilegrim med kreftdom

Den norske dokumentarfilmen «Einars forsvinningsnummer» handler om å leve aktivt i skyggen av alvorlig sykdom.

Dagsavisen anmelder

5

DOKUMENTAR

«Einars forsvinningsnummer»

Regi: Elsa Kvamme

Norge, 2015

Kraftig overforenklet kan man si at filmen handler om noe så enkelt og tilsynelatende klisjéfylt som at «livet er det du gjør det til», og at «det handler ikke bare om hvordan du har det, men om hvordan du tar det».

For når psykologen Einar Lunga får kreftdommen, så legger han seg ikke ned. I stedet reiser han seg opp. Og går. Langt. Han gjennomfører en rekke ukelange gåturer langs pilegrimsstiene i Sør-Europa, men også i hjemtraktene i Nordfjord.

Elsa Kvamme har tidligere laget en rekke dokumentarfilmer, sist «Trikken til Auschwitz» – om historien til tidsvitnet Samuel Steinmann – samt spillefilm som «Fia og klovnene». I «Einars forsvinningsnummer» handler det ikke om å stanse en sykdom som legene sier vil få et uunngåelig utfall. Det handler mest om å finne en måte å ha det så bra på som mulig, så lenge han kan, en aktivitet og en tilstand som gir refleksjon og energi. Uten at han dermed glemmer sine omgivelser. Vi ser ham i samtaler med sønnen og samboeren om nåtid og framtid, og i diskusjon med mannegruppen i Nordfjord om hvordan kreftbehandlingen dreper seksualiteten.

Det befriende med «Einars forsvinningsnummer» er at den gir et bilde av et aktivt og reflektert liv, og en person som tar vare på disse verdiene også inn i sykdommen. Samtidig som det å gi seg ut på tur også er et bilde på hangen til å «stikke av», som Einar også har hatt tidligere i livet.

Filmen handler om betydningen av aktivitet og fortsatt livsmot, men likevel skjuler den ikke at man blir preget av sykdom. Måten alle disse aspektene ivaretas på, sammen med det høye nivået på filmfotoet, enten det er i Spania eller i Nordfjord, gjør «Einars forsvinningsnummer» til en av høstens mest helstøpte, norske dokumentarfilmer.

Gallapremiere på Victoria i Oslo i kveld.