- Du skjønner, gutta vil ha Valborg med, og hun synes det er artig, sa Aud Schønemann. Her i kjent stil sammen med resten av Olsenbanden i «Olsenbandens siste stikk».

Olsenbanden på nye eventyr

Til 50-årsjubileet i 2019 vil produsent Paradox lage en ny og moderne utgave av Olsenbanden. Manus og regissør er klare.

 

Filmene om Egon Olsen, hans godlynte bande småkjeltringer, den uregjerlige Dynamitt-Harry og den frusterte politimester Hermansen fenget hele det norske folk gjennom tre tiår.

Nå vil filmselskapet Paradox starte opp filmserien på ny. De har nå søkt Norsk Filminstitutt om produksjonsstøtte for filmprosjektet «Olsenbanden: Et spektakulært kupp».

– Olsenbanden er fantastiske filmer som har gledet flere generasjoner av det norske folk. Det er historier og karakterer som fortjener å få et liv videre. Nå vil vi lage en «reboot»: Gi Olsenbanden en ny start, med historier satt til nåtiden, forteller produsent Finn Gjerdrum i Paradox.

Les også: Egon Olsens allé

Klar i 2019

Paradox har tidligere stått bak filmsuksesser som «Kongens nei», «Birkebeinerne» og «Knerten»-serien.

– Vi har jobbet med dette siden 2016 med Nordisk Film, som har rettighetene til Olsenbanden, sier Finn Gjerdrum.

Manuset til den nye Olsenbanden-filmen er ved av Linn Jeanethe Kyed, som bl.a har skrevet «Børning»-filmene, og Jan Trygve Røyneland, medforfatter på «Kongens nei». Regissør på prosjektet er Arild Østin Ommundsen.

– Vi håper å kunne gå i opptak neste sommer, med første film klar i 2019. Da vil det være 50 år siden den første Olsenbanden-filmen kom, sier Gjerdrum.

– Vi har stor tro på dette prosjektet. Vi har testet ut ideen på kinosjefer og på publikum. Olsenbanden er noe mange vil se på kino.

– Vi tenker at dette er noe som vil slå an. Da må man alltid tenke lenger enn en film. Manusforfatterne er innstilt på å jobbe videre med flere Olsenbanden-filmer.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Kjente skuespillere

Olsenbanden er opprinnelig dansk. Den første filmen kom i Danmark i 1968, og ble en umiddelbar suksess. Det norske selskapet Teamfilm med regissør Knut Bohwim sikret seg rettighetene til en norsk versjon. Bohwim fornorsket de danske historiene og skikkelsene, og filmserien antok et selvstendig liv i Norge, med 13 filmer fram til 1984. I 1999 gjorde den originale banden et comeback med den 14. og siste filmen «Olsenbandens siste kupp». I dag er alle de opprinnelige skuespillerne døde. Hvilke skuespillere Paradox tenker til den nye Olsenbanden, er foreløpig ikke avgjort.

– Det blir kjente og kjære norske skuespillere som skal bekle rollene, understreker Gjerdrum.

Filmen har et budsjett på drøye 37 millioner. Støtte fra NFI basert på markedsvurdering av filmprosjekter deles ut to ganger i året, og det ventes avgjørelse i september på hvilke filmer som får støtte i denne runden.

– Nå avhenger det i første omgang av om vi får støtte etter markedsvurderingen. Men som det heter: Olsenbanden gir seg aldri, fastslår Gjerdrum.

 

Olsenbanden

* Norsk filmserie, med 14 filmer fra 1969 til 1999. Regissert av Knut Bohwim.

* Olsenbanden var opprinnelig dansk, og de norske karakterene og historiene var dels basert på de danske foreleggene.

* I hovedrollen som bandeleder Egon Olsen var Arve Opsahl (1921-2007).

* De øvrige hovedrollene: Valborg ble spilt av Aud Schønemann (1922-2006), Carsten Byhring (1918-1990) - Kjell, Benny - Sverre Holm (1931-2005).

* Den populære bifiguren Dynamitt-Harry ble spilt av Harald Heide-Steen og var med i sju filmer.

* Mellom 2001 og 2005 kom TV-serien Olsenbanden junior, som resulterte i tre kinofilmer.

1969: Olsen-Banden - Operasjon Egon

1970: Olsenbanden og Dynamitt-Harry

1972: Olsenbanden tar gull

1973: Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok

1974: Olsenbanden møter Kongen & Knekten

1975: Olsenbandens siste bedrifter

1976: Olsenbanden for full musikk

1977: Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet

1978: Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken

1979: Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder

1981: Olsenbanden gir seg aldri

1982: Olsenbandens aller siste kupp

1984: ... men Olsenbanden var ikke død!

1999: Olsenbandens siste stikk