Norske «Kunstneren og tyven» vant gjev pris på filmfestival i London

Den norske dokumentarfilmen «Kunstneren og tyven» vant søndag prisen for beste dokumentarfilm på BFI London Film Festival i London.

– Tusen takk til BFI London Film Festival og til alle de menneskene som har stemt på filmen. Det er en stor ære for oss å vinne denne prestisjefulle prisen, sier regissør Benjamin Ree.

31-åringens film, som hadde premiere i Norge i forrige måned, har fått en rekke internasjonale priser i løpet av året, blant annet Creative Storytelling-prisen i amerikanske Sundance og beste dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmö.

Les også: Filmanmeldelse: «Kunstneren og tyven»: Filmer som dette gir meg troen tilbake på menneskeheten (+)

Den vant også Andreasprisen under filmfestivalen i Haugesund og har blitt betegnet som en av årets beste filmer av BBC.

Ree er utdannet journalist og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for blant annet BBC, Reuters, NRK og VGTV.

«Kunstneren og tyven» skildrer hvordan den tsjekkiske, Oslo-baserte kunstneren Barbora Kysilkova får to verk stjålet fra sitt galleri av Karl Bertil-Nordland – som hun deretter maler portrettet til. Deretter vider historien, som Ree fulgte med kamera i flere år, seg ut til det som BBC omtaler som «en rørende historie om inspirasjon, skyld og gjenoppfinnelse i mange rike lag».

Les også: Stor oversikt: Disse teaterforestillingene bør du prøve å få sett se på teaterscenen i høst (+)