Film

Matpakken blir veien til hjertet

En «feelgood»-film for voksne med all den eksotiske atmosfæren som den indiske millionbyen Mumbai byr på.

Dagsavisen anmelder

DRAMA

«The Lunchbox»

Regi: Ritesh Batra

India, 2013

Byens system for å levere ut varmlunsj til Mumbais kontorer og arbeidsplasser er så kjent for å holde antallet feilutleveringer på et minimum, at systemet er blitt en egen «case study» ved Harvard. Imponerende når man kjenner til alle andre logistikkproblemer i den mildt sagt hektiske storbyen.

I denne filmen handler det om akkurat den ene feilleveringen som oppretter en forbindelse mellom en ung, forsmådd forstadshusmor, og en eldre, pertentlig regnskapsfører som planlegger pensjon.

Det følger nemlig brev med den feilsendte lunsjpakken, og det oppstår en forståelse mellom mannen som plutselig får en radikalt forbedret lunsjopplevelse, og husmoren som ikke får sin innsats verdsatt av ektemannen som lunsjpakken egentlig var tiltenkt. Han får nå i stedet kokt brokkoli fra en takeaway-sentral. Fullt fortjent.

Som man skjønner, så finner handlingen ikke bare sted i en fremmed kultur, men også i en fremmed kjønnsrolletenkning. På et snodig vis bidrar det også til at filmen minner om relasjonsfilmer fra tidligere tider. Brevvekslingen som avstandskommunikasjon minner også litt om den klassiske brevromanen.

Med vestlig øyne er det ingen spesielt utfordrende film, men i India er hele problematikken omkring oppbrudd fra familien atskillig mer kontroversielt. For oss blir det mer sorgmuntert, med skuespillere som er klar for internasjonale oppdrag.