Ingrid Bolsø Berdal har fått ros for sin tolkning av rollen Atlanta i «Hercules». FOTO: SF NORGE

- Man kan føle seg veldig liten

Ingrid Bolsø Berdal har lært mye som menneske og som kvinne av å spille i den amerikanske blockbusterfilmen «Hercules». Nå drømmer hun om å spille et nært drama.

- Det er store forskjeller. Man kan nesten få følelsen av at det er to forskjellige verdener, sier Ingrid Bolsø Berdal når hun snakker om forskjellene på en norsk filminnspilling og innspillingen av den amerikanske storfilmen «Hercules», som har premiere i Norge i morgen. I forrige uke var det premiere i USA med rød løper. Berdal hadde med broren sin.

Et halvt år har hun brukt på innspillingen som fant sted i Budapest. Med egen semitrailer og assistenter som tok vare på henne var tilværelsen en ganske annen enn når Berdal har gjort roller i norsk sammenheng.

- De har skuespillerne inne hele dagen i tilfelle det blir bruk for dem fordi de har råd til det. Da er det godt å ha en egen plass å være, sier Berdal.

 

Se Dagsavisens anmeldelse av filmen her.

 

Fryktkultur

Nå skrives det side opp og side ned i norske medier om at Ingrid Bolsø Berdal, Tobias Santelmann og Aksel Hennie er i ferd med å starte en karriere i Hollywood, noe som passer godt med tanke på internasjonaliseringen som har vært et filmpolitisk mål lenge. Særlig det siste halvåret har det vært mye snakk om at man ønsker flere internasjonale filmproduksjoner til Norge, og det utredes en insentivordning som skal lokke storfilmene til landet. At hele tre norske skuespillere nå er med i en film som tjente inn 179 millioner kroner første helgen, har derfor fått mye oppmerksomhet.

Med nesten 700 millioner kroner i budsjett, omtrent sju ganger mer enn den norske «Kon Tiki»-filmen, har «Hercules»-innspillingen vært som en stor bedrift. Berdal var mye rundt og snakket med folk.

- Man kan føle seg veldig liten. Mye penger fører mye redsel med seg og det har vært interessant å observere hvor mye frykt som svirrer i en del sammenhenger. Det er en helt annen jobbekultur. Hvis du ikke leverer mister du jobben på dagen. Folk ble skiftet ut over en lav sko, sier Berdal.

 

Hardere

Hun forteller at hun er glad i å se på strukturer og hva det gjør med arbeidsmiljøet og folkene.

- Man må lære seg som skuespiller ikke å ta sånt inn. Jeg lærte meg etter hvert hvordan jeg må tenke og ha det for å yte.

- Det høres nesten litt utrivelig ut?

- Det er vel bare kulturforskjeller, eller en forskjell på hvordan ting er bygget opp. I Norge er alt så demokratisk, og vi er beskyttet av arbeidsmiljøloven. Det gjør noe med hvordan du har det.

- Gjør det noe med produktet eller deg som skuespiller?

- Det kunne jeg sagt mye om, sier Berdal og tar en pause.

- Det er noe det er fint å være bevisst på. Det er et hardere arbeidsmiljø enn vi er vant med, det gjelder jo ikke bare i filmbransjen, men sikkert også i andre bransjer utenfor Norge, sier Berdal.

 

Bond-rykter

Hjemme i Norge har det vært mange medieoppslag den siste uka om mottakelsen Berdal har fått for filmen med selveste Dwayne «The Rock» Johnson i hovedrollen. Berdal har visst en god sjanse i Hollywood, hevdes det, og tidligere i år skrev Dagbladet om hvordan hun har vært på casting for å bli den neste Bond-piken.

- Jeg tror ikke det blir noe Bond. Jeg har mange baller i lufta nå, men jeg tar det veldig med ro. Når jeg har vært med noen år i dette vet jeg at det går opp og ned, at det av og til er noen sjanser og av og til motstand. Det er kjempeartig hvis det blir mer Hollywood, men det viktigste er å sette pris på det som skjer her og nå. Det er så mange prosjekter i Amerika som ikke blir noe av, som stoppes to uker før opptak, sier Berdal.

 

Lært som kvinne

Men nå har hun lyst på nye utfordringer.

- Jeg kjenner at jeg har lyst på et godt lite drama nå. Gjerne om et menneske med et liv i kamp og sterke omstendigheter. Folk spør meg hva som skjer nå med Hollywood, men jeg må ikke dit for enhver pris. Jeg tar heller et prosjekt med gode roller, sier hun.

Men hun har lært mye av «Hercules»-innspillingen.

- Det har vært spennende å se noe så absurd innenfra. Jeg har lært både som skuespiller, menneske og som kvinne.

- Hva har du lært som kvinne?

- Hvordan skal jeg formulere det, spør Berdal, som tar en tenkepause mens pressekontakten hennes vinker for å signalisere at intervjutida er omme.

- Jeg har skjønt at jeg har vokst opp med menn og vært rundt gutter og kamerater som er utrolig gode. Og jeg har vel opplevd en større kulturforskjell her.

- Dette må vi ta et eget intervju om, legger hun til.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no