Film

Litt livligere

Manuset er lusent og den lave aldersgrensen en belastning, men «Taken 3» er langt livligere enn forgjengeren.

 

3

ACTION/THRILLER

«Taken 3»

Regi: Olivier Megaton

Frankrike , 2014

 

Det mest positive man kan si om «Taken 3» er at den er betydelig bedre enn forgjengeren, og det mest negative at dette fortsatt er fryktelig underlegent den første filmen. Etter suksessen med «Taken» (2010) bestemte produsent/manusforfatter Luc Besson seg for at nøkkelen til suksessen ikke var heftige actionscener, men tannløse familieverdier på lav aldersgrense. Hvorfor vie tid til å vise Liam Neeson som slakter østeuropeiske gangstere, når man kan fokusere på datteren Kim og hennes forsøk på å ta lappen? Den lave aldersgrensen førte også til at «Taken 2» måtte redigeres grådig om, noe som gjorde et par av actionscenene så grøtete at de nærmest var ubegripelige før man så den komplette «unrated cut»-en på Blu-ray noen måneder senere. «Taken 3» følger samme formel, og har den samme regissøren bak spakene: mannen med det fantastiske navnet Olivier Megaton. En franskmann som foretrekker å filme actionscenene sine med alt for tett utsnitt mens han rister kameraet skikkelig, i et febrilsk håp om å skape spenning uten å vise oss hva som egentlig skjer. Gud hjelpe oss om vi faktisk får se det vi har kommet for: Liam Neeson som sparker rumpe. Hardt.

 

Hans førtidspensjonerte CIA-agent Bryan Mills har fortsatt alle forutsetninger for å være en ikonisk råtass, og i en alder 62 år er Neeson fortsatt en overbevisende actionhelt. En mann med veldig spesifikke talenter, og som denne gangen inkluderer usårbarhet, å kunne teleportere seg bort fra eksploderende biler og evnen til å skyte russiske skurker flere dusin ganger uten at det spilles en dråpe blod. Heldigvis skiller også «Taken 3» seg fra forgjengeren på flere felt. For det første er det ingen som blir «taken» denne gangen, og for det andre utspiller ikke historien seg i Europa. Mesteparten er filmet i Los Angeles, muligens som en reaksjon på at mange amerikanere har blitt livredde for å dra til Europa etter å ha sett de to første «Taken»-filmene. Nå kan de isteden bli livredde for lugubre utlendinger uten å måtte dra hjemmefra. Fremskritt. En annen vesentlig ting som har forandret seg siden sist er at «Taken 3» faktisk har en historie. La gå at den er rappet rett fra «The Fugitive» (1993), med Neeson som erstatter for Harrison Ford og Forest Whitaker i glansrollen til Tommy Lee Jones.

 

Men før vi fortsetter: en liten advarsel. Det er beint umulig å si noe om historien uten å spolere en sentral overraskelse: så spoilers ahoy, selv om alt allerede er avslørt i traileren. Det har gått noen år siden den førtidspensjonerte CIA-agenten Bryan Mills (Liam Neeson) reddet ekskona Lenore (Famke Janssen) fra kidnappere i Istanbul. I forrige film var hun nyskilt, men nå er hun på en eller annen måte fortsatt ulykkelig gift med den sleske forretningsmannen Stuart (skotske Dougray Scott, med en helt forferdelig amerikansk aksent). Hun og Bryan har en flørt på gang, og snakker om en gjenforening, men som en anstendig mann av ære nekter han å innlede noe forhold før Le nore har avsluttet ekteskapet. Før det skjer finner Bryan (spoiler!) ekskona hjemme i sengen sin, død med avskåret strupe. Sekunder etterpå stormer politiet inn i leiligheten, og Bryan må begi seg ut i vill flukt mens han prøver å løse dette mordmysteriet. I hælene har han politidetektiven Franck Dotzler (Forest Whitaker), en sylskarp sporhund som mistenker at den sikreste måten å pågripe Bryan er å overvåke datteren Kim (Maggie Grace). Hun er denne gangen gravid, naturligvis.

Bare nærværet av evig severdige Forest Whitaker øker underholdningsnivået flere hakk. Han har spilt varianter av denne rollen flere ganger før, men klarer å gjøre mye ut av veldig lite. Denne gangen bygger han opp en interessant figur med hjelp av en strikk og en sjakkbrikke. Imponerende! «Taken 3» har dessuten betydelig mer action enn den forrige filmen, som ikke totalt lar seg ødelegge av den lave aldersgrensen. Det er allikevel åpenbart at flere scener har blitt redigert ned av hensyn til den amerikanske sensuren, så en lengre «director’s cut»-versjon av filmen blir trolig sluppet på Blu-ray med tid og stunder. Hvem vet, kanskje den også inneholder en ekstra scene som avslører hva som er dealen med springer-sjakkbrikken Forest Whitaker bærer på under hele filmen. Manuset er lusent og den lave aldersgrensen en belastning, men «Taken 3» er langt livligere enn forgjengeren. En actionfilm for dem som egentlig ikke liker actionfilmer, og muligens siste stoppested for denne serien. «It ends here» hevder i alle fall filmplakaten, og gjerne for meg. Kanskje det betyr at Liam Neeson kan vie tiden til å spille inn mer kompromissløse actionruller før han entrer pensjonsalderen for alvor.

Mer fra Dagsavisen