Arild Fröhlich har laget film om hvor galt det kan gå dersom man med manglende praktiske evner har store ambisjoner om å pusse opp et stort og gammelt hus. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Lar boligdrømmen møte veggen

En helt nyskrevet komedie ved navn «Norske byggeklosser» finner snart veien til norske kinolerreter. Men den bærer en velkjent tittel, inspirert som den er av en norsk klassiker fra 1972.

Inspirert av originalen

– Atle Antonsen og jeg har ønsket å lage en oppussingskomedie som føles relevant, gjenkjennelig og er morsom for dagens publikum, men det er klart vi er inspirert av originalen. Det filmene har til felles er at begge handler om et par som skal pusse opp et hus, og at en kjent norsk komiker spiller alle birollene som dukker opp: Enten for å stikke kjepper i hjulene, eller for å hjelpe dem på deres vei mot den uunngåelige katastrofen. Vi har også en karakter som er en direkte hommage til originalen, sier regissøren til NTB.

Han mener det ikke er nødvendig å ha vært gjennom en oppussing for å kjenne seg igjen i de problemene Merete (spilt av Ine Jansen) og Jens (spilt av Anders Baasmo Christiansen) møter.

– Å pusse opp er ikke nødvendigvis det sunneste for et parforhold, og det er denne historien om et par, som kjemper mot vindmøller på vei mot en felles drøm, som er kjernen i filmen, slår han videre fast.

Oppussingsentusiaster

Men at mange nordmenn er oppussingsentusiaster, og kjenner godt til termer som drenering, membran og utfôringslister, er det liten tvil om.

– Hjemmet er viktig for nordmenn. Det er der vi lever og tilbringer mye at tida vår sammenlignet med andre land. Det har sikkert noe med været å gjøre, og ikke minst at vi har råd til å pusse opp, sier Fröhlich om noe vi altså er svært kjent for her på berget: Stadige oppussinger og utbedringer av hjemmet.

Han bekrefter at han også selv har revet seg i håret underveis i et oppussingsprosjekt.

– Å, ja da! De fleste av tingene som vi har med i filmen er inspirert av opplevelser vi selv, eller andre vi kjenner, har hatt. Vi har til og med måttet dempe virkeligheten noe, for at det ikke skal virke utroverdig.

Den verste opplevelsen Fröhlich personlig har hatt, var da han ble utsatt for en svindel av et falskt malebyrå.

– Det var ikke hyggelig, men det er nettopp dette filmen også handler om: Hvor prisgitt vi er alle håndverkerne, ekspertene og byråkratene som vi legger våre drømmer og penger i hendene til. Det er lett å bli lurt. Jeg lever forresten midt i en stor oppussing akkurat nå. Det er ikke gøy.

Girlpower

Regissøren forteller at han alltid har drømt om å lage en helaftens ren komedie for kino. Nå håper og tror han publikum vil se en film med et varmt hjerte – som de både kan synes er morsom, samt kjenne seg igjen i.

– Det er Ine Jansens første hovedrolle i en film, og det er vi veldig stolte av. Hun er knallgod og fortjener all kudos hun kan få, mener han videre – og beskriver «multitaskende» Atle Antonsen som et unikum.

– Han får virkelig vist fram sitt register og skuespillertalent gjennom de elleve karakterene han gir kjøtt og blod til, forteller han. Og legger til at Anders Baasmo Christiansen og Anne Marit Jacobsen virkelig er som skapt til å spille mor og sønn, bundet til hverandre i et litt usunt forhold – der det er på høy tid med litt løsrivelse.

Han legger til:

– Anne Marit får vist seg fra en helt ny side, uten at jeg vil avsløre hva det er. Jeg kan si såpass mye at hun har power, den dama der. (NTB)