«Pus med støvler» suser igjennom en rekke forskjellige sjangere på jakt etter moro: klassiske folkeeventyr, spagettiwesterns, Zorro-serien, Godzilla og Robert Rodriguez’ «El Mariachi»-trilogi. FOTO: UIP

Lander på beina

En løs og ledig avlegger fra «Shrek»-serien, sjefsprodusert av vår mann Guillermo del Toro. Temmelig ujevn og bagatellmessig, men fortsatt mye moro så lenge den varer.

ANIMASJON

 

Ingen trodde vel helt på at «Shrek - lykkelig alle sine dager» var en definitiv slutt på denne lukrative animasjonsserien. Dreamworks har muligens gått tom for historier å fortelle om det grønne trollet, men de har mange andre eventyr fra det samme universet. Av alle karakterene fra «Shrek»-serien er Pus med støvler den mest egnede til å bære en film på egen hånd. En sjarmerende, selvgod eventyrer med dametekke, stor sans for melk og en mystisk fortid. Og det er denne dataanimerte forhistorien som rulles opp i «Pus med støvler», en såkalt «prequel» som tar for seg kattas opplevelser før han møtte Shrek og gjengen. Det viser seg at pusen vokste opp på et barnehjem i Mexico, der han ble bestevenn med mobbeofferet Lille trille. Et dårlig egg som bærer på drømmen om å stjele gåsa som legger gullegg. De to bestevennene blir bitre fiender etter et mislykket bankran, men gjenforenes flere år senere for å begå det perfekte kuppet. Med på laget har de den sensuelle kattetyven Kitty Fløyelspote, en latinsk «femme fatle» som Pus selvsagt ikke klarer å motstå.

Dette kuppet involverer å stjele tre magiske bønner fra Jack og Jill, eventyrverdenens rødnakkede svar på Bonnie og Clyde. Deretter må trekløveret klatre opp i den magiske bønnestengelen og snike seg inn i kjempens slott i skyene for å rappe den gylne gåsa. Flamencodansing er naturligvis også en del av dealen.

 

Filmen er krydret med en del fyndige morsomheter beregnet på oss voksne, som forhåpentligvis suser rett over hodene på ungene (hvis ikke bør du belage deg på å forklare ting som «medisinsk marihuana» for podene. Lykke til!). Animasjonen er av høyeste Dreamworks-kvalitet, noe som betyr at filmen fungerer helt utmerket i 3D - og det tilhører jo sjeldenhetene nå. Har du allikevel fått nok av tredimensjonale migreneanfall, slippes også «Pus med støvler» på norske kinoer i flatt format. Så fritt valg. Her hjemme er filmen helt kompetent dubbet på norsk, men man savner allikevel de originale stemmeleggerne, som inkluderer Antonio Banderas, Salma Hayek og Zach Galifianakis. En del av humoren fungerer best på amerikansk, særlig fordi skuespillerne er så tett knyttet opp til figurene de portretterer. Man kan merke at «Pus i støvler» opprinnelig var planlagt som en rett-på-DVD-premiere: Den har et mer beskjedent format, og historien er betydelig mindre ambisiøs enn «Shrek»-serien. Til gjengjeld er tempoet desto høyere.