Bak «Kongens nei» står regissør Erik Poppe. FOTO: NTB SCANPIX

«Kongens nei» er Oscar-kandidat

Erik Poppe har stor tro på at «Kongens nei» vil nå helt til topps i Oscar-racet.

 

«Kongens nei» ble torsdag ikke overraskende valgt som norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen. Filmen har først premiere på norske kinoer 23. september, men har allerede fått svært mye oppmerksomhet.

– At den nå er valgt som norsk Oscar-kandidat, er en fantastisk start for filmen, sier en svært glad Poppe.

«Kongens nei» handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940 da kong Haakon VII flykter med tyskerne i hælene.

– Det er en sterk, enda mer gripende historie enn vi trodde da vi startet arbeidet med den, sier Poppe.

Hovedrollen som kong Haakon VII spilles av danske Jesper Christensen, mens Anders Baasmo Christiansen har rollen som kronprins Olav.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Regissør Erik Poppe har stått bak en norsk Oscar-kandidat en gang tidligere. I 2005 var hans film «Hawaii, Oslo» norsk kandidat, men falt tidlig ut av racet.

– Jeg gjorde en del erfaringer den gangen som jeg kan dra nytte av nå. I månedene framover kommer jeg til å tilbringe mye tid i USA for å få vist filmen til dem som skal nominere den. Det er også de i USA som allerede har sett filmen, og vi har fått noen tilbakemeldinger om at dette er en veldig sterk kandidat, sier Poppe.

Veien er lang til den endelige lista på fem filmer som til slutt skal konkurrere om den gjeve prisen. Det skal gås flere runder før de fem finalistene offentliggjøres 24. januar neste år. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar. I fjor var 81 filmer meldt inn i klassen for beste ikke-engelskspråklige film før utvelgelsesprosessen startet. (NTB)