Film

«Kjæledyrenes hemmelige liv 2»: Halvhjertet attpåklatt

Illumination-studioet kan sikkert holde seg flytende i mange år på Minions-relatert leketøy, men lykkes ikke like bra med filmene uten de banangule bajasene.

Dagsavisen anmelder

3

ANIMASJON

«Kjæledyrenes hemmelige liv 2»

Regi: Chris Renaud & Jonathan del Val

USA/Fr./Jap., 2019

«Kjæledyrenes hemmelige liv» (2016) var en underholdende dataanimasjon, takket være høyt energinivå, vittig slapstickhumor og skikkelig gøyale figurer. Denne oppfølgeren unngår å plagiere «Toy Story 2», og har kommet opp med en ny vri: hva om vi bare hopper over historien, og isteden baserer hele filmen på en samling løsrevne vignetter? Det fungerte jo temmelig bra i «Minions»-filmen. «Kjæledyrenes hemmelige liv 2» minner mest om en håndfull animerte kortfilmer opprinnelig laget som bonusmateriale, som forsterkes av at «Kjæledyrenes hemmelige liv 2» er unnagjort på litt over åtti minutter og ender med en montasjesekvens av YouTube-klipp. Ambisjonsnivået er med andre ord usedvanlig lavt, men figurgalleriet er fortsatt fargerikt nok til å gjøre denne trivielle attpåklattfilmen småmorsom.

Les også: Hovefestivalen er konkurs. Uvisst om billettpengene returneres

Så litt synd at mest tid vies til den minst morsomme historietråden: der terrieren Max utvikler stress-symptomer etter at eieren Katie gifter seg og får barn. Problemet er ikke at Max misliker å dele leilighet med guttebabyen Liam, men at bikkja blir så overbeskyttende at han ser farer overalt. Til slutt bli Max så overnervøs at han blir utstyrt med en ydmykende lampeskjerm-sårkrage rundt halsen. I en annen ende av filmen prøver den nusselige pekingeseren Daisy å redde en hvit bengaltiger fra et forsoffent, russisk sirkus. Hun rekrutterer den psykotiske harepusen Snøball, som denne gangen tror han er superhelten Kaptein Snøball. En del av disse episodene er oppriktig gøyale; inklusive et besøk hos en veterinær som spesialiserer seg på dyr med atferdsvansker, og øyeblikket den velfriserte pomeranian-hunden Gidget blir kronet til kattenes nye dronning takket være et snedig laserpenn-triks.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Kjæledyrenes hemmelige liv 2» scorer høyt i sånne løsrevne øyeblikk, men det er absolutt ingen historie til å binde dem sammen til en helhet. Jeg kan knapt huske å ha sett en animasjonsfilm med et mer slepphendt forhold til historiefortelling, og som så til de grader lener seg makelig tilbake på figurdesignet fra forrige film. Den norskspråklige versjonen er dubbet av blant andre Thomas Giertsen, Cecilie Steinmann Neess og Hilde Lyrån, mens originalen inkluderer Patton Oswalt (lykke til med å forklare ungene hvorfor han overtok hovedrollen etter Louis C.K.!), Kevin Hart og Tiffany Haddish. Begge utgaver settes opp på kino her hjemme, sammen med en 3D-versjon. Men jeg håper virkelig at Illumination legger mer flid i den neste «Minions»-filmen, som kommer neste sommer.